Rýma a kašel: 5 domácích receptů, jak se nachlazení rychle zbavit

TNBiz, 9.12.2016

Většina lidí při nachlazení zamíří rovnou do lékárny. Abyste se rýmy, kašle a teplot zbavili, nemusíte utrácet stovky korun za léky a nosní spreje. Zkuste osvědčené domácí recepty, které vám zaručeně pomohou!

Med s cibulí

Tuhle babskou radu známe všichni. Cibuli nakrájejte na jemno a smíchejte s medem (na 1 střední cibuli dejte 3 polévkové lžíce medu), nechte několik hodin uležet. Cibule pustí šťávu, která se s medem spojí. Tekutinu vypijte, nebo si ji dávkujte - třikrát denně jednu lžíci. Směs pomáhá rozpustit hleny a med navíc dodává tělu potřebné vitamíny.

Bylinky a koření

Začínající chřipku i nachlazení nejlépe zaženete bylinkovým čajem. Můžete využít i sušené květiny, které máte možná doma - bezový květ, šípky nebo mateřídoušku. Případně vyzkoušejte zázvorový čaj nebo skořicový s mlékem a medem.

Léčivý nápoj si připravíte také z anýzu nebo fenyklu. Lžičku koření roztlučte v hmoždíři, nalijte na něj asi čtvrt litru vařící vody a nechte 15 minut vylouhovat. Oslaďte medem a vypijte ještě teplý. Anýz nebo badyán můžete i jen tak žvýkat.

Tvarohový nebo octový zábal

Netradiční recept na "octové ponožky" pomáhá hlavně srazit horečku. Stačí do teplé vody přilít trochu octa a namočit do něj ponožky. Pak si ponožky obléknete, zabalíte a půlhodinu necháte zábal působit. Také tvarohové zábaly snižují teplotu, mažte si ho na plosky nohou a na čelo.

Solný roztok

Další osvědčenou metodou je solný roztok. Na jeho přípravu stačí miska s vodou a dvě lžíce soli, které v tekutině pořádně rozmícháte. Ideálně nad umyvadlem pak roztokem proplachujte dutiny. Zacpěte jednu dírku, tou druhou natáhněte roztok dovnitř a pak opakujte.

Pára

Do umyvadla nalijte horkou vodu, přidejte sůl nebo třeba heřmánek. Nakloňte se nad umyvadlo a překryjte hlavu ručníkem, aby pára neunikala. Inhalujte čtvrt hodiny. Pára uvolní ucpaný nos, pobyt v zapařené koupelně nebo studenější sauně vám navíc pomůže se vypotit.

Vdechovat můžete také léčivé kapky z eukalyptu, mentolu nebo tymiánu nebo jalovce. Nakapejte trochu roztoku na papírový kapesník a držte si jej u nosu alespoň 15 minut.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky