Nová stavba: pozor na unikání tepla tepelnými mosty

Jana Brožková, 13.12.2016
Tepelné mosty se musí řešit již v novostavbě

I ze zatepleného domu může unikat teplo ve velké míře kvůli takzvaným tepelným mostům. Tepelné mosty jsou místa, kde rychlost unikání tepla z teplejšího prostoru do chladnějšího je mnohonásobně vyšší než v okolních částech. Vznikají na specifických místech, jako jsou například rohy místností, kovové prvky ve zdivu nebo místa v konstrukci, kde je nedostatečná tepelná izolace. Dalšími příklady mohou být ocelové konzoly, betonové části balkónů, komíny, překlady nad dveřmi a okny nebo věnec domu. Znamená to tedy, že jde o slabá místa v plášti budovy, která způsobují nežádoucí ztráty energie.

Důležité je vědět, že tepelné mosty nepříznivě ovlivňují řadu věcí. Úniky tepla se samozřejmě prodraží. Negativní vliv mají ale také na životnost stavby a kvůli případné kondenzaci vlhkosti a následnému tvoření plísní jsou problémem i pro zdraví obyvatel domu. „Tepelné mosty mohou nepřímo přispívat kromě úniku tepla také k vlhnutí rohů a vzniku plísní,“ okomentoval problém tepelných mostů Ing. Karel Sedláček, Ph.D., manažer technické podpory Divize ISOVER společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

Při novostavbě nešetřete na kvalitní izolaci

Vzniku tepelných mostů se vyplatí vyvarovat již při stavbě, protože později není snadné je v konstrukci odhalit a jejich dodatečné odstranění je obtížné. Problémem často bývá například zateplení podlahy. „Osvědčenou metodou, jak odhalit tepelné mosty, je grafické zachycení projektované stavby. A při studiu výkresů půdorysu, řezu a detailů se ukáže, zda vnější izolace vykazuje nějaké mezery. Každá mezera v izolační vrstvě je tepelným mostem, který má negativní vliv na energetickou bilanci a následně může vést k poškození konstrukce. Na izolaci budovy tedy nešetřete a vyberte si tu nejkvalitnější,“ radí odborník Karel Sedláček.

Multi-Komfortní domy vše řeší předem

Obecně platí, že celá stavba musí být naplánována tak, aby byla všechna kritická místa předem vyznačena a ohlídána. Právě s důkladnou znalostí problémových míst jsou navrženy  Multi-Komfortní domy. Ty předcházejí tepelným mostům a energetickým ztrátám, protože jejich předpokladem je energeticky úsporné stavění – vycházejí z konceptu pasivních domů. Oproti nim je největší důraz kladen na maximální komfort bydlení. V jejich koncepci jsou totiž důkladně zváženy ekologické, ekonomické i sociální faktory. Důraz je kladen na optimální orientaci domu, správné osazení oken a dveří, navržení ventilačního systému, izolační kritéria či neprodyšnost obvodové konstrukce domu, požární bezpečnost nebo akustiku. Kromě vynikající energetické rovnováhy je tak bydlení v tomto domě zdravější a hodnotnější.

***

 
Co jsou tepelné mosty

Tepelné mosty jsou místa, kde rychlost unikání tepla z teplejšího prostoru do chladnějšího je mnohonásobně vyšší než v okolních částech. Jsou to například rohy místností nebo přerušená tepelná izolace vlivem konstrukce. Tepelné mosty, kromě tepelné ztráty, často způsobují vznik plísní (např. v chladných koutech).

Zdroj: Divize ISOVER společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba