Bude až -14 °C! Přidá se silný vítr a sněžení!

TNBiz, 2.1.2017

Zítra to bude přesně na den deset let, co se v ostravském supermarketu Lidl pod náporem sněhu zřítila střecha. Současné zimní počasí takové katastrofě zatím nenapovídá. Přesto se sněhu brzy dočkáme - a s ním i padajících teplot a celodenních mrazů. Ojediněle přijde mráz až 14 stupňů pod nulou.

Výrazné ochlazení cítíme už pár dní, ale teprve dnes, v pondělí, začne pořádně přituhovat. Může za to studená fronta, která se nad Česko pomalu sune od severozápadu a brzy pokryje celou zemi. Díky ní můžeme očekávat také sněžení na celém území, a to i v nížinách. Navíc se přidá i silný vítr.

"Sněžení bude vydatnější v Krušných horách a v Krkonoších, kdy napadne až kolem 10 cm sněhu, v nížinách napadne nejčastěji do 2 cm sněhu. Další frontální systém očekáváme během středy – to přinese opět sněžení zejména do hor na severem území. Zároveň ale bude zesilovat vítr. Jeho nárazy budou dosahovat rychlosti 70 km/h, na horách 90 km/h, takže se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje," shrnula přicházející týden meteoroložka Dagmar Honsová.

A pokud by vás zajímalo, kdy přišel první vydatný sníh loni, tak to bylo až 5. ledna. Tehdy napadlo od jednoho do 10 cm sněhu. A například v roce 2009 ležel v Praze sníh po většinu ledna - místy i přes 20 cm. Současné přicházející zimní počasí prověří především řidiče, kteří by si měli dávat pozor na náledí, sněhové jazyky a závěje.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, pod 300 m i srážky smíšené. Nejvyšší teploty -2 až +2 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem -4 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněžení, v nížinách i déšť se sněhem. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Čerstvý severozápadní vítr.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, občas sněžení. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -3 až 1 °C. Čerstvý západní vítr.

V pátek bude polojasno. Noční teploty -6 až -10 °C, ojediněle kolem -13 °C. Denní teploty -7 až -3 °C. Mírný severní vítr.

V sobotu bude polojasno, postupně až oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Noční teploty -6 až -10 °C. Denní teploty -6 až -2 °C. Mírný jihozápadní vítr.

V neděli bude zataženo až oblačno, občas sněhové přeháňky, v nížinách i smíšené. Noční teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. Mírný severozápadní vítr.

V pondělí bude zataženo, místy sněhové přeháňky, v nížinách déšť. Noční teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní vítr.


VÝHLED POČASÍ na 11. - 20. 1. 2017

Oblačno až polojasno, místy mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Jen ojediněle sněžení. Koncem období přibývání frontální oblačnosti s občasným sněžením, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty -4 až -9 °C, při zmenšené oblačnosti až kolem -14 °C, postupně 0 až -4 °C. Denní teploty -7 až -1 °C, koncem období 0 až +4 °C.

Období: 21. - 31. 1. 2017

Převážně oblačno, místy sněhové přeháňky, na horách občasné sněžení, v nížinách přechodně srážky smíšené. Ranní teploty -3 až -9 °C. Denní teploty -3 až 3 °C.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky