Novinky 2017: pro řidiče, rodiny, děti a kraje

TNBiz, 3.1.2017

Revize kotlů na tuhá paliva

Obce s rozšířenou působností budou od 1. ledna 2017 oprávněny žádat po občanech osvědčení o provedení revize kotlů na tuhá paliva. Pokud jej nebudou schopni předložit, vystavují se pokutě až ve výši 20 tisíc korun, právnické osoby pak až do výše 50 tisíc korun.

Cigarety podraží

Nový rok bude krušnější pro kuřáky, krabička s dvaceti cigaretami totiž podraží - v průměru asi o 1,20 korun. Může za to zvýšení spotřební daně a také varovné obrázky na krabičkách, které výrobcům zvyšují náklady.

Zpřísnění hazardu

Ministerstvo financí bude moci nově blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem, zároveň ale povolí zahraničním sázkovým firmám podnikat v Česku. Nové automaty budou moci být umístěny pouze ve specializovaných hernách, nikoli restauracích či barech.

Urážky úředníků

Urážka policisty nebo úředníka je nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který hrozí sankce až 10 tisíc korun.

Občanky s čipem

Od letošního roku se zavádí občanské průkazy s elektronickým kontaktním čipem. Doposud se tento typ průkazu vydával za 500 korun, nově bude stejně jako nynější obyčejné doklady zdarma.

Konec sladkostí ve školách

Ze školních automatů zmizí potraviny, které škodí zdraví. Začíná totiž platit tzv. pamlsková vyhláška, jejíž součástí je přísný seznam, kolik soli, cukru a tuků by měly potraviny obsahovat.

Výhodnější penzijní spoření

V letošním roce bude stát více podporovat penzijní spoření, zaměstnavatelé budou moci přispívat až 50 tisíc korun ročně. Maximální roční daňová úspora se zvýší na 3600 korun. Pokud budou lidé chtít využívat státní výhody maximálně, měli by si posílat měsíčně 3000 korun.

Další fáze EET

Od 1. března se zapojí do elektronické evidence tržeb maloobchody a velkoobchody, například papírnictví, trafiky nebo masny. O rok později pak budou muset svoje služby evidovat třeba účetní, veterináři nebo právníci. V poslední fázi, od 1. června 2018, budou muset mít speciální pokladny i řemeslníci, třeba zedníci nebo truhláři.

Daňové a finanční novinky

Vyšší minimální mzda, důchody či otcovská dovolená - tak to bude v letošním roce vypadat.

Polepší si také rodiny z dětmi, zvyšuje se totiž daňové zvýhodnění na druhé a každé další dítě.

Změny pro řidiče

Novinky pocítí také řidiči. Tou největší je vyjmutí několika dálničních úseků ze zpoplatnění.

V letošním roce by mělo být otevřeno i několik nových úseků dálnic, a to hned na čtyřech místech.

Změny po krajích

Někde jsou to opravy silnic, jinde zrekonstruované a lépe vybavené nemocnice.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky