Zpoplatnění silnic zdraží dopravu i potraviny

TNBiz, 10.1.2017

Majitele kamionů čekají zřejmě další náklady. Stát totiž plánuje od roku 2020 přidat k současným 230 kilometrům silnic prvních tříd, na kterých se musí plati mýto, dalších 900 kilometrů. "Materiál vláda projednala, protože byl pro informaci, takže vládou prošel," informoval ministr Dan Ťok.

Ročně by mělo státu rozšířené mýtné přinést zhruba miliardu korun. "Nepochybně se vybere více, ale za prvé ten systém bude něco stát a za bé někdo ho musí celý zaplatit. Takže suma sumárum jediný, kdo to zaplatí, nakonec bude ten zákazník," varuje Svaz podniků.

A potvrzují to i ekonomové, podle kterých se zpoplatnění dotkne hlavně malých regionálních firemZdražovat prý mohou hlavně služby - například odvoz drobných odpadů z domácnosti, nebo rozvoz lokálních potravin.

"Zdražení bychom možná mohli přirovnat k podobné míře, k jakému došlo třeba po zavedení EET v restauracích ((3:02)) u některého zboží to prostě bylo cítit u některých restaurací a jinde si toho zákazníci ani nevšimli," říká ekonomka Markéta Šichtařová.

Kvůli tomu, jak bude vypadat mýto po roce 2020, to už delší dobu vře i mezi politiky. Jde vlastně o souboj zastánců dvou technologií, mikrovlnné a satelitní. V Česku se teď mýto vybírá pomocí mýtných bran, ale podle některých odborníků je pro větší počet placených úseků vhodnější technologie satelitní. Ministr Ťok chce rozšíření mýta na silnicích navazujících na dálnice ještě probírat s kraji.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky