I v zimním období musíme větrat, jen kratší dobu

Výměnou starých oken za těsnější plastová, případně zateplením domu, dochází k nedostatečné výměně vzduchu v objektu a často se objevují plísně.  A bují tím více, čím méně se větrá. Ve starších domech byly místnosti přirozeně větrány spárami mezi okenními křídly a rámem. Teď jsou tepelné ztráty malé, ale dům nedýchá. Když se vzduch nevyměňuje, stává se nezdravým prostředím pro žití. Často se na to zapomíná v dětských pokojích a pracovnách. „Zvýšené množství oxidu uhličitého může navozovat ospalost a únavu. Když se obsah zvyšuje, lidé mohou mít bolesti hlavy, špatně spát a může to gradovat až nevolností. Vyšší koncentrace mohou způsobit i potíže s dýcháním,“ varuje Kateřina Knihová ze společnosti KORADO.


Mnozí z nás si myslí, že nechají-li dlouhodobě otevřenou mikroventilaci, dělají dobře. Opak je pravdou. V zimě bychom ji neměli používat vůbec, protože se určitá místa na stěnách ochlazují, může na nich kondenzovat vlhkost, a to vede k plísním. Navíc může namrzat těsnění oken.

 

Jak dlouho větrat:

Leden: 4-6 minut

Únor: 4-6 minut

Březen: 8-10 minut

Duben: 12-15 minut

Květen: 16-20 minut

Červen: 25-30 minut

Červenec: 25-30 minut

Srpen: 25-30 minut

Září: 16-20 minut

Říjen: 12-15 minut

Listopad: 8-10 minut

Prosinec: 4- 6 minut

 

Větrání oknem otevřeným dokořán je dobré pro všechny roční období.

 

Využití ventilačky je vhodné na léto.

 

Doby větrání jsou orientační, je nutné je individuálně přizpůsobit.

 

Bez větrání se ale neobejde žádný interiér. Výměna vzduchu je potřebná nejen ze zdravotního hlediska, ale napomáhá také udržovat v místnosti  vhodné klima. V tomto ročním období je žádoucí větrat krátce, zato vydatně.

Otevřít okno dokořán ale mnohdy není nejlepší cestou. V průmyslových oblastech to často není možné kvůli smogu, alergiky pak zase trápí agresivní pyly. Otevření oken, i když krátké a intenzivní, také znamená ztrátu drahocenného tepla. Přesto i zde lze účinně a dobře větrat.

„Ideální je spolu se zateplením upravit větrání, nejlépe řízeným způsobem. Efektivní a přitom stavebně jednoduché řešení představuje lokální nástěnná větrací jednotka s rekuperací,“ uvádí Knihová a dodává: „výrazně pomáhá snížit tepelné ztráty a pro její provoz není nutné instalovat rozvody vzduchuNavíc s ní lze řešit větrání jen ve vybraných prostorech.“ Tyto jednotky větrají a zároveň zachytávají teplo, které by otevřeným oknem odcházelo ven. Šetří tedy energie, jejichž ceny stoupají každým rokem. Navíc přivedený vzduch je čistý bez prachů a pylů, eliminuje hluk z okolí a na tuto jednotku můžete získat i dotaci v programu Nová zelená úsporám.

 

 

 

 

 

 

Větrání je důležité také v zimním období



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry