Nový koupelnový koncept: sprchový kout beze spár

Koupelnová inovativní vanička beze spár

Jakmile začne silikonové těsnění stárnout a propouštět vlhkost, dochází k vlhnutí, plesnivění a poškození koupelen i budov. Odborník na smaltovanou titanovou ocel Bette nyní přichází s novým konceptem sprchových vaniček s výpustí bokem, které lze instalovat BEZ těchto kritických instalačních materiálů. BetteUpstand je boční lem zdvižený tak, že jej lze překrýt obkladem stěny, což znamená, že tento přechod nebude prosakovat, ani vyžadovat zvláštní údržbu. Tuto bezespárovou instalaci u stěny je možné realizovat s novým modelem BetteFloor Side.

Silikonové těsnění a spáry u vaniček v úrovni podlahy mají důležitou funkci: utěsní místa, kde vaničky navazují na obklad stěny. Podle normy DIN 52460 jde o spojení vyžadující údržbu a pravidelné kontroly těsnosti, případně kompletní předělání. Tato těsnění podléhají působení chemikálií i významných fyzikálních jevů: například střídání horké a studené vody, čistících prostředků, silného proudu vody a případných oděrů. Časem materiál zporézní, voda jeho strukturou snáz pronikne a způsobí o to významnější škody. Tyto se navíc nemusejí projevit ihned. Silikonové těsnění je skvělá živná půda pro plísně, i když i bez nich poměrně rychle ztrácí čistotu a lesk.

Je to věčný cyklus, který nás stojí čas a peníze: Staré spoje a těsnění je třeba ručně odstranit a odborník je musí provést znovu, což zpravidla znamená další silikon a další trápení v blízkém horizontu. Navíc hrozí poškození obkladu a ještě intenzivnější pronikání vlhkosti. Vlhkost je nepochybně hlavní problém všech koupelen. I naprosto dokonale provedené silikonové spoje podléhají zkáze působením chemických, či mechanických činitelů.

Zdvižený lem Upstand – krok vzhůru a vpřed

Bette přináší chytré řešení, s nímž nejenže přichází bezespárová instalace u stěny: Namísto spádování vaničky směrem od stěny (jak bylo dosud obvyklé) spočívá řešení Bette v jednoduchém inteligentním bočním prvku, kterým je zdvižený lem o výšce 35 mm. Tento lem je při montáži 10 mm překryt obkladem stěny. Právě díky tomu se nepoužívá porézní silikon a smaltovaná titanová ocel vyplňuje prostor mezi obkladem a zdí. Voda pak přirozeně stéká a nemá žádnou možnost proniknout na zeď, nedochází ani ke kapilárovému vzlínání odstříknuté vody. Navíc smaltovaná titanová ocel není živnou půdou pro plísně, špínu, ani bakterie.

Ve prospěch uživatele

Při instalaci produktu se zdviženým lemem je nezbytná těsná spolupráce různých oborů: instalatér a obkladač si musejí uvědomit, že vanička a lem se budou podílet na „vzoru“ obkladu. Předpřipravený montážní fleece a páska zvukové izolace pak dílo dovedou k dokonalosti. Výsledkem je sprchová vanička v rovině podlahy zcela bez silikonu ve sprchovacím prostoru. Positiva spočívají v bezúdržbovém provozu bez revizí, odborných oprav a úprav a bez škod napáchaných plísněmi a vlhkostí na stěnách.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna