Ptačí chřipka a zásadní omyl: zbytečné vybití poštovních holubů

TNBiz, 12.1.2017

Chovatelé poštovních holubů z Moravského Krumlova jsou zdrcení. Veterinární správa jednala rychle a rázně, což proti ptačí chřipce musí, a nechala zlikvidovat hned dva vzácné chovy.

Panu Srbovi, který chová holuby 60 let, se zhroutil svět. Kvůli mylné informaci o ně během dvaceti minut přišel. A podobně na tom byl i pan Mach. Když ho zpovídal reportér TV Nova, neudržel slzy. Holubům dlouhá léta věnoval péči i lásku a trénoval je na soutěže.

"Je nám to svým způsobem líto, ale samozřejmě řídili jsme se původním nařízením," vyjádřil se k smutnému případu mluvčí Krajské veterinární správy Brno Ivan Přikryl. Utrácení poštovních holubů zastavili až poté, co je svaz chovatelů upozornil, že ptáci jsou od září zavření. "Skutečně jsme nevěděli, že poštovní holubi jsou v tomto režimu," dodal.

Sám chovatel Mach je ale prý několikrát upozorňoval, že ptáci mají čipy a je možné si veškerá data ověřit. I když byli závodní poštovní holubi ale řádně registrováni, likvidaci neunikli. "Udělali zločin, nic víc, zabili holuby bezdůvodně," stěžoval si pan Mach.

Podle svazu chovatelů poštovních holubů stojí špičkový závodní pták od dvou do dvaceti tisíc korun, oběma chovatelům za utracené holuby nabídli pár stokorun. Pan Srb si je přitom cení na sto padesát tisíc. I kdyby jim ale vyplatili plné odškodnění, chovatelé, kteří jsou kamarádi, se už do nového chovu nepustí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy