Žloutenka řádí i letos, dochází vakcíny

TNBiz, 22.1.2017

"Jdu, najednou se mi zatočila hlava a spadl jsem dvakrát na zem," popsal začátek nemoci Karel Pokorný. V České republice se loni nakazilo nemocí špinavých rukou nejvíce lidí za posledních 7 let. Do konce listopadu to bylo 854 lidí.

A podle aktuálních čísel v prosinci přibylo dalších skoro 80 nemocných. "Přičemž významnou proporci 449 případů hlásil kraj Jihomoravský," uvedl pro TV Nova epidemiolog Jan Kynčl. Právě tam už s epidemií žloutenky bojují několik měsíců.

"Epidemie žloutenky typu A v Jihomoravském kraji bohužel pokračuje i po novém roce," doplnila Renata Ciupek z krajské hygienické stanice. Nově nakažených sice už nepřibývá tak rychle, přesto se šíření nemoci i přes veškerá opatření stále nedaří zcela zabránit. Od začátku ledna přibylo dalších 16 případů.

Jižní Morava ale není jediným regionem, kde loni žloutenka řádila. Přes sto nakažených hlásily Ústecký a Liberecký kraj. V dalších několika regionech pak hygienici zaznamenali desítky případů.

V rámci protiepidemických opatření v krajích hygienici naočkovali několik tisíc lidí. Některá očkovací centra hlásí, že nemají dostatek samostatné vakcíny proti žloutence typu A. Vakcinologové se tak obávají, že pokud by se vyskytlo nějaké nové ohnisko nákazy, nebudou mít čím očkovat a budou muset zase dělat pořadníky stejně jako loni.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky