Povinná vojna? Politici přemýšlí o krátké povinné službě

TNBiz, 22.1.2017

Povinné odvody byly zrušeny před dvanácti lety. Teď by se ale vojenský dril pro mladé chlapce mohl vrátit. "Je to program, který si myslím, že je pro Českou republiku nevyhnutelný. A to znovuzavedení vojenské služby," sdělil Čunek.

Tedy vojna pro všechny chlapce, kteří dovrší 18 let a mají po škole. Vojna by nebyla na dva roky, jako tomu bylo dříve, ale pouze na čtyři měsíce, avšak povinně. "Nejde jenom o to, abychom mladé lidi naučili obraně republiky a nějakým vojenským dovednostem, ale aby se naučili znát svou povinnost bránit svou vlast, když to bude potřeba," vysvětloval Čunek.

O povinné vojenské službě přemýšlí už i ministr obrany. "Je to jistě téma a s panem Čunkem jsem o tom už před časem mluvil. Zároveň to ale představuje velký a dost složitý krok mající spoustu aspektů, které je třeba detailně probrat i s veřejností," uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Povinné odvody chtějí dokonce některé strany zavést do svého volebního programu. "My bychom chtěli, aby byly povinné vojenské odvody a to klidně elektronické vojenské odvody. Na základě těchto systémů by se měl utvořit systém krizové přípravy. Žijeme v době hybridní války a naše armáda tak trochu zaspala," sdělil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Vojna byla u nás před zrušením v roce 2005 povinná po 140 let. Teď je na politicích, zda ji mezi mladé muže vrátí zpět.

Nově bude armáda zaměstnávat i chronicky nemocné uchazeče. Vojáků je málo a tak ministerstvo obrany ustupuje z požadavků na jejich výborný zdravotní stav. Šanci na vojenskou kariéru tak mají i lidé s cukrovkou, lupénkou nebo astmatem.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky