Zmizí léky na bolest a horečku z pump? Lékárníci chtějí svůj zisk a proti prodeji mimo lékárny protestují...

TNBiz, 24.1.2017

Prodej volně dostupných léků na benzinkách prudce roste a lékárnám se to nelíbí a žádají změnu zákona. Paralen, ibalgin a některá další volně prodejná takzvaná vyhrazená léčiva proti bolesti či horečce by mohly zmizet z čerpacích stanic a dalších prodejních míst mimo klasické lékárny. Pokud stát vyslyší protesty lékárníků, píší LN.

Prodejci, například pumpaři, si pochvalují rostoucí zájem o tento doplňkový prodej, na druhé straně Česká lékárnická komora prosazuje, aby v rámci novely zákona o lécích byly některé léky z této kategorie vyřazeny.

Podle prezidenta lékárnické komory Lubomíra Chudoby hrozí, že obsluha nedokáže řádně poučit zákazníka o riziku a nežádoucích účincích. Pumpaři však argumentují, že jejich personál prošel povinným kurzem.

Ministerstvo zdravotnictví nemá podle mluvčí Štěpánky Čechové informace, že by prodej léků na benzinkách představoval větší riziko než jinde, ale i tak "probíhají v tuto chvíli debaty“ na téma, zda bude potřeba legislativu změnit.

Lékárníci, jak LN připomínají, už vystupují proti prodeji některých léků mimo lékárny kontinuálně od roku 1998, kdy zákon tuto možnost zavedl. V posledních letech alternativních prodejních míst přibývá geometrickou řadou.

V roce 2010 jich Státní ústav pro kontrolu léčiv registroval 162. Koncem loňska už byl jejich počet 2212 a k dnešku 2333. Na nárůstu počtu prodejních míst mají kromě čerpacích stanic velký podíl také obchody, drogerie či některé hotely.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky