Hypotéka není jen jedna. Sjednat si můžete i americkou a variabilní hypotéku

REKLAMA       Inzerce, 25.1.2017
Klasická, americká i variabilní jsou různé možnosti hypoték

Vybrat si tu pravou hypotéku není žádná sranda. Zdlouhavý proces výběru ztěžuje bohatá nabídka hned několika bank. A nejen to. Na trhu existují i různé druhy hypotečních úvěrů. Volit můžete americký, variabilní nebo klasický. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Klasická hypotéka nabízí výhodný úrok i dobu splatnosti

Účel: Běžná   hypotéka je účelovým úvěrem na bydlení. Využít ji můžete například na pořízení nemovitosti, koupi pozemku, rekonstrukci bytu či modernizaci domu. Účelovost je podmíněna dodáním všech účtenek, faktur, smluv a dokladů o zaplacení.

Úroková sazba: Výhodou je, že klasický hypoteční úvěr nabízí nízké úrokové sazby. I přes novou legislativu a omezení 100% hypoték, je stále možné sjednat roční úrok kolem 1,80 %. Výše úroků závisí nejen na bonitě, ale i na době fixace.

Česká národní banka doporučuje komerčním bankám omezit 100% hypotéky. Stále je ale možné hypoteční úvěr u mnoha bank sjednat v plné výši hodnoty zastavené nemovitosti. Stačí být jen dostatečně bonitní. Obecně u hypotéky platí, že je zapotřebí ji splatit do 70 let věku žadatele. Přesto maximálně lze klasický úvěr na bydlení splácet po dobu 30 let.

Americká hypotéka se liší především účelem

Hlavní rozdíl oproti klasické hypotéce je v účelu: Neúčelovost americké hypotéky umožňuje zájemcům využít úvěr na cokoliv. Hypotéku je možné sjednat jak na koupi bytu či opravu domu, tak i na pořízení nového automobilu nebo zaplacení dovolené.

Možnost využití hypotéky na cokoliv je vykompenzováno vyšší úrokovou sazbou. Oproti klasickým hypotečním úvěrům počítejte u toho amerického s ročním úrokem 4 až 5 %. Americkou hypotéku nesjednáte v 100% výši hodnoty zastavené nemovitosti. Úvěr lze získat do 50 až 70 % odhadní ceny. Americká hypotékaomezenou dobu splatnosti. Oproti klasickému hypotečnímu úvěru je doba splatnosti poloviční, a to 15 let. Ve výjimečných případech banka povolí 20 let.

Variabilní hypotéka je takzvaným plovoucím úvěrem

Hlavní rozdíl oproti klasické hypotéce je v úroku: Úroková sazba u variabilní hypotéky se mění každý měsíc a odvíjí se od sazby PRIBOR, kterou má na starosti ČNB. Banka k sazbě přidává svou „marži“ a ta spolu se sazbou PRIBOR tvoří konečný plovoucí úrok.

Výhodou variabilní hypotéky je, že úrok může být mnohem nižší oproti klasické hypotéce. Na druhou stranu   variabilní hypotéka s sebou nese řadu rizik. Zájemce kvůli nemožnosti fixace ztrácí jistotu a musí počítat i s možným výrazným navýšením úroku. Plovoucí úvěr však lze kdykoliv zafixovat, poté se z něj stane běžný hypoteční úvěr. Tento typ hypotéky je ideální volbou pro všechny, kteří mají dostatek financí a v případě vyšší sazby se ihned nedostanou do finanční tísně.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika