Nové byty najdete v Modřanech, Holešovicích a Uhříněvsi, v centru téměř nejsou

Jana Brožková, 25.1.2017
Zájemci o nový byt v Praze mají kvůli problémům s povolováním nových projektů stále těžší rozhodování. Dostupných bytů je totiž v cenících nejméně za posledních deset let. Existují však lokality, kde byty v nabídce ještě zůstávají. Například v Modřanech, Holešovicích či Uhříněvsi si lze vybrat z několika stovek bytů. Opačná situace zůstává tradičně v centru města, kde je výběr velmi limitovaný. Vyplývá to z podrobných statistik společnosti EKOSPOL, která pražský rezidenční trh monitoruje už deset let. Podle městských obvodů bylo na konci roku 2016 nejvíce volných bytů v Praze 5, Praze 9 a Praze 4.

V Praze bylo na konci roku 2016 dostupných celkem 3346 nových bytů, což je nejméně za poslední dekádu. „Největší podíl (10 procent) na tom mají Modřany, kde v cenících developerů evidujeme 335 dostupných nových bytů. Následují Holešovice s 322 byty (podíl 9,62 procenta) a Uhříněves (229 bytů, podíl 6,84 procenta). Oproti předchozímu čtvrtletí se na první místo vrátily Modřany, které odsunuly Uhříněves. Mezi ně se na druhou pozici díky dvěma novým rezidenčním projektům zařadily Holešovice,“ přiblížil statistiky hlavní analytik společnost EKOSPOL Matyáš Hančl a dodal, že EKOSPOL v daném období monitoroval celkem 144 aktivních developerů.

Pokud bychom se dívali na jednotlivé městské obvody, tak vede Praha 5, kde developeři nabízejí celkem 655 nových bytů. To je takřka pětina (19,58 procenta) všech bytů v nabídce developerů. Velký výběr je i v Praze 9 (568 bytů, podíl 16,98 procenta) a Praze 4 (551 bytů, podíl 16,47 procenta). Z top 3 na konci loňského roku jen těsně vypadla Praha 10 (469 bytů, podíl 14,02 procenta).

Na opačném konci tabulky je beznadějně poslední Praha 1, kde na zájemce o nové bydlení čeká pouhých 18 dostupných bytů. Největší mezikvartální nárůst zaznamenala Praha 2, kde se počet dostupných bytů v porovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 371 procent. I tak však tento obvod zůstává s 99 dostupnými byty s druhou nejhorší nabídkou na předposledním místě.

Nabídka dostupných bytů dlouhodobě kopíruje poptávku klientů. Zájemci o nové bydlení upřednostňují okrajovější části Prahy s dobrou dopravní dostupností, plnou občanskou vybaveností a nedotčenou přírodou v okolí. Zásadní roli hraje i cena bytu, který je v centru až třikrát dražší než v nejvyhledávanějších lokalitách,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva dlouhodobého lídra developerské výstavby v ČR EKOSPOLU. Podle něj mají právě klidnější okrajové části Prahy do budoucna největší rozvojový potenciál.

Data dostupných bytů doplňují prodejní statistiky, které EKOSPOL zveřejnil v prvním lednovém týdnu. Podle nich se v loňském roce prodalo v hlavním městě celkem 6737 nových bytů, což bylo o 263 méně než v rekordním roce 2015.

Modřany, Holešovice a Uhříněves, čtvrti, kde je nejvíce nových bytů


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba