Recept na rajskou omáčku doplňte větvičkou tymiánu

Jiřina Kavková (Bydlet.cz), 26.01.2017
Rajská omáčka, jedno z velmi oblíbených jídelRajská omáčka - pro mnohé je recept na tu správnou a poctivou "rajskou" od dětství jeden z nejoblíbenějších. Ta správná chuť spočívá ve vyváženosti sladké a kyselé, v provařenosti omáčky se správnými ingrediencemi a v dobré přípravě správného masa.

Kdy jste naposledy měli poctivou rajskou omáčku? Nám se po ní zastesklo, a proto jsme připravili recept, podle kterého ji máme nejraději. Pokud při jejím vaření použijete kečup, doporučujeme ten, který obsahuje co nejvyšší podíl rajčat.

Ingredience:

· 600 – 1000 g hovězího masa (např. plec)

· 60 g špeku

· 3 větvičky tymiánu

· 1 mrkev

· 3 cibule

· 20 g másla

· 6 kuliček černého pepře

· 6 kuliček nového koření

· 6 bobkových listů

· 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

· 2 lžičky cukru

· 5 lžic rajského protlaku nebo kvalitního kečupu

· Sůl, pepř

· Špetka skořice, šťáva z citronu

Postup:

1. Maso prošpikujte špekem a provázkem svažte do válečku.

2. Vložte do hrnce. Přidejte tymián, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, očištěnou mrkev a jednu přepůlenou cibuli zbavenou slupky.

3. Vše zalijte vodou a vařte, dokud maso nebude měkké (asi 1,5 hodiny).

4. Po uvaření a vychladnutí maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na plátky.

5. Připravte omáčku. Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na rozpuštěném másle.

6. Vše zaprašte moukou a cukrem, promíchejte a pár minut restujte.

7. Přidejte protlak nebo kvalitní kečup, zbylé koření a vývar z masa (v množství podle toho, jak hustou omáčku chcete mít).

8. Nechte omáčku 15 minut provařit, poté vyjměte koření.

9. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a skořicí.

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend