Přechod z tepla z do zimy škodí zdraví, oslabuje organismus

TNBiz, 7.2.2017

Oslabení organismu

Přechod z vytopené místnosti do chladného počasí představuje zátěž pro organismus. Zejména malé děti, lidé s nemocemi cév a dýchacího ústrojí by na sebe v mrazivých dnech měli být opatrní, jsou náchylnější i k nachlazení. Přitížit se podle lékařky může lidem s dýchacími potížemi, které se zhoršují při přechodu z tepla do zimy a naopak.

Podobně jsou na tom lidé s nemocemi cév, kteří představují další ohroženou skupinu. "Periferní cévy nemohou na změnu teploty tak rychle reagovat," vysvětlila lékařka s tím, že mohou způsobit člověku s onemocněním cév i bolesti.

Vliv na spánek

Spánek je pro člověka velmi důležitý. "Přetopený byt dobrému spánku nepomáhá, proto je lépe zvolit nižší teplotu. Před ulehnutím v ložnici intenzivně vyvětrejte a zajistěte tak nižší teplotu než v běžné obytné místnosti," tvrdí lékařka. Doporučovaná teplota pro spaní je kolem 18 stupňů. Prospěje to vašemu spánku i celkovému zdraví.

Teplo v bytě nesvědčí alergikům

Roztoče se v teplém prostředí rychleji množí, z toho důvodu přetopené prostření nesvědčí alergikům a astmatikům. "Vydýchaný a nevětraný vzduch taky nahrává také plísním," dodává Koporová. Větrat je nutné minimálně dvakrát denně, a to aspoň po dobu 5 minut.

Škodí pleti

V zimním období v důsledku chladnějších teplot klesá produkce mazových žláz a pokožka je přirozeně sušší. "Přechody ze zimy do tepla pokožku naruší ještě více. V zimě by se měl každý o pleť více starat," varuje lékařka. Vitamin C jako antioxidant chrání před působením volných kyslíkových radikálů, které kůži poškozují.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky