Zařizujeme obývací pokoj: je vhodnější obývací program, nebo obývací stěna

Obývací program je nejen velmi funkční, ale také variabilní Obývací pokoj je místností, ve které se nejen schází nejen celá rodina, ale i návštěvy. Rozhodnout se, jakým nábytkem ho vybavit, ale často bývá pěkný oříšek. I když k tomu každý přistupuje po svém, základní otázka zůstává vždy stejná: Je lepší zvolit obývací program, nebo obývací stěnu?

Obývací program

Kdo si chce poskládat obývací pokoj podle vlastní fantazie, měl by se rozhodnout pro obývací program. Ten je nejen velmi funkční, ale také variabilní. Jeho nespornou výhodou je, že zákazník může dokupovat jednotlivé kusy nábytku v jednotném stylu a vzhledu. Nábytek z jedné série k sobě typově i barevně ladí včetně detailů a vnitřního uspořádání. A pokud se časem rozložení obývacího pokoje okouká, není problém ho přestavět, popřípadě dokoupit další kousek z nábytkové řady.

U obývacího programu je na výběr z různých velikostí a typů skříní, televizních stolků, komod, polic, knihoven a dalších prvků. Ačkoli velkou výhodou je možnost uspořádat si nábytek podle svého vkusu a dispozic pokoje, nevýhodou pro někoho může být pořizovací cena. Ta se v konečném stavu většinou vyšplhá výš, než je tomu u klasické obývací stěny.

Zajímavé nábytkové programy má ve své nabídce i JENA - nábytek. Příkladem může být série Semi. Její vzhled navodí uvolněnou středomořskou atmosféru a bude radost v obývacím pokoji trávit volný čas. Program vyniká propracovanými detaily, jako jsou dlouhé úchyty nebo vnitřní reliéf zadní plochy. 

Další možností je obývací program Varino. Se svou kombinací dekorů následuje módní trendy a získá si tak přízeň snad každého milovníka originálního nábytku. Zahrnuje několik praktických kusů, které si každý může rozestavět dle svých představ. Disponují velkým úložným prostorem, kam se pohodlně vejdou všechny věci, které je třeba mít po ruce. 

Obývací stěna

Nábytková stěna je oproti tomu ideální pro ty, kteří nemají čas nebo trpělivost detailně plánovat uspořádání obývacího pokoje. Má předem stanovený počet dílů, které společně vytváří jednotnou sestavu. Odpadá tak zdlouhavé plánování, kam rozmístit jednotlivé kusy. Výhodou obývacích stěn je o poznání nižší cena než u obývacího programu.

Klasické obývací stěny mají jednolitý vzhled, který ladí do nejmenšího detailu. Jejich jednoduchost a praktické rozčlenění ukrývá dostačující  úložný prostor v podobě televizního stolku, poličky a skříně. Obývací stěny, které byly běžné v minulosti a zastavěly celou jenu stranu pokoje, se dnes už v podstatě nevyrábí. V současnosti se objevují zejména minimalistické a vzdušné modely.

Jak už samotný princip obývací stěny napovídá, není možné ji doplnit o nové kusy nebo obměnit její rozestavení. Limit představují i rozměry a výběr skříněk. Je proto potřeba obývací pokoj dopředu pečlivě změřit, aby se pak nestalo, že se do něj zakoupená stěna nevejde. Složitější to pak je s výběrem konferenčního stolku, který nebývá součástí obývací stěny. Výrobci ale často nabízí variabilní konferenční stolky, které s nábytkem ladí.

Na výběr v JENA – nábytek je například obývací stěna Delite, která spojuje moderní styl s vzhledným dekorem a díky tomu se hodí do každého interiéru. Celkový dojem stěny dotváří kovové úchytky, které jí propůjčují luxusní vzhled. 

Vyznavači skutečně moderního nábytku, kteří se nebojí ani výraznějších barev, si v kolekci mohou vybrat obývací stěnu Fizzy z dílny italských výrobců. Přední plochy ve vysokém lesku společně s použitými dekory dodávají stěně na luxusu. Fialové a černé prvky zpestří jinak nevýrazný titanově šedý dekor. Minimalistické kovové úchytky nejen že výborně ladí s moderním provedením stěny, ale jsou také velmi praktické. Umožňují snadnou manipulaci s dvířky úložných prostor, bez nutnosti dotýkat se lesklých ploch, které tak vydrží déle perfektně čisté. 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry