ČNB rozprodává zlatý poklad, ročně zhruba 300 kilogramů

TNBiz, 19.2.2017

Pákistán, Peru, Zimbabwe nebo Kambodža - všechny tyto státy mají více zlata, než má Česko. Česká národní banka totiž ročně prodá v průměru 300 kilogramů zlata.

"V případě, že bude Česká národní banka v rozprodeji našeho zlatého pokladu pokračovat, tak za nějakých 20 nebo 25 let nebudeme mít téměř žádné zlato," varuje analytik David Marášek.

Ještě zhruba před 15 lety jsme měli téměř 14 tun zlata. V současné době má Česko jen devět a půl tuny zlata. Pokud vydělíme množství českého zlata počtem obyvatel, připadá v průměru na jednoho Čecha 0,9 gramu zlata. To nevydá ani na jeden zlatý prstýnek.

Pro srovnání, každý Němec vlastní v průměru téměř 120 gramů zlata, což je téměř 150x víc. "Já si myslím, že Německo by nám určitě mělo jít příkladem v tom, že zlato je nezbytnou součástí každé domácnosti tak, aby lidi měli ty peníze pod vlastní kontrolou," dodal analytik Marášek.

Česká národní banka jde podle odborníků proti trendu, který sleduje většina států. Třeba Slovensko vlastní zhruba 40 tun zlata.

"Pokud jde o využití zlata jako součást devizových rezerv země, je ta věc velice složitá a problematická. Je třeba si uvědomit, že zlato je relativně velmi nelikvidní nástroj a do jisté míry je velmi volativní a svým způsobem rizikový," vysvětluje guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Ekonomové si ale myslí, že Česká národní banka by měla držet ve svých trezorech výrazně více zlata. "V případě nějakého zásadního otřesu na finančních trzích, kdyby například došlo k blackoutu nebo výpadkům počítačových sítí napadením hackery, to zlato může posloužit jako výhodná pojistka," upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

Národní banka používá zlato na výrobu mincí, které pak kupují soukromí investoři.

Devizové rezervy, zlato

Nahrávám ... Nahrávám interaktivní graf ...


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy