Recept na holandský řízek s eidamem

Jana Brožková (Bydlet.cz), 16.02.2017
Jednoduchý a chutný recept Máte rádi kombinaci mletého masa a sýra? Pak by ve vaší kuchařce neměl chybět recept na holandský řízek, který mají hodně v oblibě i děti. Pokud se vám líbí, že po rozkrojení řízečku sýr krásně vyteče, použijte při přípravě pokrmu tučnější variantu eidamu.



Ingredience:

· 500 g mletého masa (ideálně 50 % vepřového a 50 % hovězího)

· 120 g eidamu vcelku

· Sůl, pepř

· Hrst hladkolisté petržele

· 3 vejce

· Hladká mouka

· Strouhanka

· Olej na smažení

Postup:

1. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte ho do masa.

2. Přidejte jedno vejce a nahrubo nasekanou petržel.

3. Ochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti.

4. Maso rozdělte na 4 díly a vytvarujte z nich řízky tlusté asi 1 cm.

5. V hlubokém talíři rozšlehejte zbylá vejce, do druhého nasypte mouku a do třetího strouhanku.

6. Řízky postupně obalujte v hladké mouce, vejci a strouhance.

7. Pozvolna smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.

Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz . A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.


O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců.

O značce „Regionální potravina“

Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z celkem 557 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Národní grafický znak pro biopotraviny, nazývaný díky proužkům „ biozebra“ , je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro označení biopotravin a bioproduktů. Aby mohly produkty toto označení získat, musí pro ně být vystaven platný certifikát, který potvrzuje, že byly prověřeny některou z kontrolních organizací, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o české národní logo, ovšem tímto znakem nemusí být označeny jenom potraviny s původem v naší zemi. Logo pro ekologickou produkci (BIO) označuje produkty původem z ekologických farem, které při rostlinné produkci nepoužívají chemické pesticidy, minerální dusíkatá hnojiva a zároveň byly vypěstovány způsobem šetrným k životnímu prostředí. V živočišné produkci pak tyto farmy zohledňují životní potřeby chovaných hospodářských zvířat a zajišťují jim nadstandardní podmínky zejména povinným poskytnutím výběhů a pastvy, kvalitního ekologického krmiva a dostatečného životního prostoru.

O značce „Evropské logo pro ekologickou produkci“

Evropské logo pro ekologickou produkci je na rozdíl o předchozí „biozebry“ značením nadnárodním. Konkrétně se jedná o značení stanovené předpisy Evropské unie. Musí ji mít na svém obale každý produkt, který nese ve svém názvu slovní označení odkazující na ekologický způsob produkce (BIO, EKO, ORGANIC) a zároveň musí být kromě loga uveden i kód kontrolní organizace, která zkontrolovala plnění pravidel a země původu zemědělských surovin. Odkazy na ekologický způsob produkce smí však být označen pouze produkt, který splňuje veškerá pravidla pro ekologickou produkci v rámci EU. Některé příklady těchto pravidel jsou zmíněny v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi je označení „biozebra“ povinné pouze v tom případě, kdy byla biopotravina certifikována některou z českých kontrolních organizací. Na dovezených biopotravinách tedy v určitých případech být nemusí.

O značce „ Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

· Zaručené tradiční speciality (ZTS)

· Chráněné označením původu (CHOP)

· Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend