Odzimování chaty: jak přežila vaše chata sníh a mráz

Jako první je nutné zkontrolovat stav oken, dveří a střechy. Pozornost věnujte komínu a také kamnům.

Letošní tuhá zima byla zkouškou nejen naší trpělivosti a odolnosti. Jejímu obrovskému náporu musely odolávat zejména naše příbytky a víkendové chaty. Dlouhotrvající mrazy a pravidelná sněhová nadílka je určitě nenechaly bez újmy. Pokud nejste majiteli horské chaty, kterou byste využívali i během zimních měsíců, určitě bude nutná pečlivá kontrola a údržba ještě předtím, než se pustíte do jejího plnohodnotného využívání.

V případě, že jste na podzim chatu důkladně zazimovali, její návrat do uživatelského stavu bude rozhodně jednodušší. Pokud jste však zimní údržbě nevěnovali extra pozornost, můžete se připravit na menší i větší opravy. Důležitá je nejen kontrola viditelných poruch, ale i možných skrytých závad, jako je například vodovodní potrubí. Inspiraci a správný postup můžete načerpat v projektových marketech Hornbach.

Revize komínu, oken i dveří

Fyzikální zákony fungují stejně v dřevěné i kamenné chatě. "Jako první je nutné zkontrolovat stav oken, dveří a střechy. Pozornost věnujte komínu a také kamnům. Pokud topíte dřevem, alespoň jednou za rok byste měli zavolat na kontrolu kominíka, předejdete tak vzniku sazí. Revize komínu se vyplatí i kvůli pojištění nemovitosti, delší životnosti komína nebo vyšší účinnosti topení," radí Marcela Bínová odbornice na topení z Hornbachu. Předtím než zprovozníte topení, však důkladně vyvětrejte, abyste se vyhnuli zatuchlému vzduchu a předcházeli vzniku plísní.

Kontrola střechy se vyplatí

Pod náporem sněhu mohly velkou škodu utrpět nejen odtoky ale zejména střecha. Po větrné zimě a pravidelných sněhových kalamitách je nutné kromě střechy a komínu zkontrolovat také odvětrávací tvarovky, hromosvod a anténní průchody. Získáte tak představu o tom, která místa bude nutné přetmelit, aby vám nenateklo do izolace obytného podkroví. Zkontrolujte, zda nejsou ucpané okapy a v případě, že se vaše chata nachází v blízkosti vozovky, pozornost věnujte i slané vodě z posypů cest, která při krystalizaci zvyšuje objem a snadno trhá omítku. V případě, že rozmrzající půda pohnula základy, nepanikařte a pořádně větrejte - když stavba a rámy proschnou, vše se většinou vrátí do normy.

Prověřte studnu a pitnost vody

Pokud máte studnu, měli byste minimálně dvakrát ročně podrobné kontrole podrobit i tu. Při první návštěvě chaty zkontrolujte její zakrytí a případná poškození. "Když se chcete ujistit o pitnosti vody, odeberte vzorky a nechte je zanalyzovat u hygieniků. Pokud zjistíte přítomnost škodlivých mikroorganismů, je nutné provést kompletní dezinfekci vody a počkat, dokud nebude znovu pitná," radí Marcela Bínová z Hornbachu. Předtím, než zapnete vodu, která byla během zimy vypnuta, zkontrolujte trubky kvůli případnému poškození mrazem. Vyčistěte i odpad a sifony zabezpečené proti zamrznutí s pomocí soli.

Inspekce interiéru

Uvnitř chaty prozkoumejte kouty a stěny, především za nábytkem, zda na nich neparazituje plíseň. Ta mohla poškodit i elektroinstalaci, proto vyzkoušejte i všechny vypínače. Dřevěné trámy mohou být napadené dřevokaznými houbami, tedy dobře překontrolujte i podkroví. Často se na něj zapomíná i přesto, že jsou trámy a jejich konstrukce zásadními pro statiku celé budovy. Kromě toho si v podkroví mohli najít své útočiště i myši či jiní škůdci. Základní úpravou interiéru je dezinfekce kuchyňské linky, lednice, podlah, koupelny a toalety. Vyperte peřiny, povlečení, záclony, ubrusy, prostírání, potahy a další látky v interiéru. Zbavte prachu všechny matrace a koberce a nezapomeňte vybavit chatu funkčním hasicím přístrojem, jehož pravidelná revize je dokonce povinná.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky