Současná bouře Doris v Anglii zabíjela a postupuje, na Česko míří orkán!

TNBiz, 23.2.2017

Velkou Británii právě bičuje bouře Doris, která už si vyžádala jeden lidský životř. Ochromila také všechny druhy dopravy - leteckou, silniční i železniční a na mnoha místech přerušila elektrické vedení. Trosky uvolněné bouří v hrabství West Midlands zasáhly do hlavy chodkyni a zabily ji.

Bouře Doris postupuje z Velké Británie směrem na Evropu a bude mít podstatný vliv i na počasí nad Českem. I když by střed bouře neměl republiku zcela zasáhnout, i její okraje přinesou nad naše území vítr se silou orkánu.

Vítr začne zesilovat už dnes (čtvrtek) večer a největší síly a rychlosti dosáhne právě v noci a v pátek. V noci na sobotu už by měl slábnout. Možná až do té doby ale bude v platnosti současná aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), respektive celý soubor varování před velmi silným větrem, silným větrem a povodněmi.

"Během noci na pátek a v pátek bude foukat silný západní vítr o rychlosti 8 až 13 m/s, s nárazy v nižších polohách o rychlosti až kolem 25 m/s, tj. 90 km/h, na horách kolem 30 m/s, tj. 108 km/h, na vrcholcích hor dosáhne vítr v nárazech rychlosti až 35 m/s, tedy 130 km/h, tedy orkánu! Vítr bude slábnout během noci na sobotu," uvedla meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

Zítra 24. února najdeme v kalendáři Matěje, který je u nás spojován s Matějskou poutí. Pranostiky, které se váží ke sv. Matějovi, už většinou dávají naději na jaro, např. Svatý Matěj ledy láme. Na druhou stranu varují, že se zima ještě klidně může vrátit př. Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je, nadělá je. "Letos sv. Matěj přinese ochlazení – v pátek sem tam zasněží," řekla k této pranostice Dagmar Honsová.

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Předpověď na noc a pátek

V silném západním proudění bude postupovat přes Baltské moře hluboká tlaková níže a s ní spojená studená fronta přejde přes naše území k východu. Za ní k nám bude proudit chladný a vlhký vzduch od severozápadu.

Počasí v noci (22-07):

Proměnlivá, převážně velká oblačnost, od západu místy přeháňky, na horách četnější, zpočátku v polohách nad 1000 m, postupně nad 400 m přeháňky sněhové. Nejnižší teploty 8 až 4 °C, v západní polovině Čech kolem 2 °C. Silný západní vítr 9 až 14 m/s s nárazy 20 až 25 m/s, na frontě přechodně až 30 m/s (110 km/h), na horách kolem 35 m/s (130 km/h). Na východě zpočátku čerstvý vítr 4 až 8 m/s.

Počasí přes den (07-24):

Proměnlivá, převážně velká oblačnost a místy sněhové přeháňky, četnější na horách, pod 400 m přeháňky smíšené nebo dešťové. Večer ubývání srážek i oblačnosti. Nejvyšší teploty 3 až 7 °C, na jihovýchodě až 10 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Silný západní vítr 9 až 14 m/s s nárazy 20 až 25 m/s, zpočátku ojediněle až 30 m/s (až 110 km/h), na horách kolem 35 m/s (130 km/h). Vítr bude během dne od západu slábnout a měnit se na severozápadní. Navečer vítr jen mírný 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):

Polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle sněhové přeháňky. Večer v Čechách od severozápadu oblačno až zataženo a na severozápadě Čech místy mrholení nebo slabý déšt, ojediněle i srážky mrznoucí, v polohách nad 1000 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný západní až severozápadní, postupně jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):

Zataženo až oblačno, místy mrholení nebo občasný déšť, na severu území četnější, v polohách nad 1000 m zpočátku srážky sněhové. V noci a ráno místy i srážky mrznoucí s tvorbou ledovky. Odpoledne ustávání srážek a místy až polojasno. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, v Čechách místy až 10 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, v Čechách a na severovýchodě území 3 až 7 m/s, na horách na severu území místy s nárazy 15 až 20 m/s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky