Povolovací proces výstavby v Česku je třeba radikálně zkrátit

Jana Brožková, 24.2.2017
Výrazné zkrácení neúměrně dlouhého povolovacího procesu a vnesení stability do oblasti stavebního práva. To jsou hlavní cíle, které chce největší stavitel bytů v zemi Central Group prosazovat v rámci Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Od února se proto stal členem tohoto nejprestižnějšího sdružení v oboru.

Členství největšího rezidenčního developera ve svazu svědčí o rostoucím významu, který bytové výstavbě představitelé tohoto oborového sdružení přikládají. Bytová výstavba se totiž na celkové výkonnosti stavebnictví podílí jen 13 procenty. Oproti vyspělé Evropě jde zhruba o poloviční podíl. „Jednou z našich priorit je podpora bytové výstavby. Je smutnou skutečností, že počet zahajovaných a dokončených bytů každoročně klesá, přestože podmínky pro stavebníky, např. v hypotečních úvěrech, jsou více než zajímavé. V současnosti se bytová výstavba nachází přibližně na 50 procentech potřeb a nepokrývá ani prostou reprodukci domovního fondu,“ řekl prezident svazu Václav Matyáš. Díky vstupu Central Group svaz získává pro prosazování zájmů svých členů pro oblast developmentu nejsilnějšího hráče a odborníka na trhu.

Central Group se se Svazem podnikatelů ve stavebnictví shoduje v kritickém pohledu na výkon exekutivy v oblasti povolovacího procesu ve stavebnictví. Povolení bytového domu od zahájení práce na projektu přes všechny stupně územního a stavebního řízení až po kolaudaci dnes trvá v průměru neuvěřitelných deset let. Důvodem je fakt, že v Česku oproti ostatním zemím Evropy může být účastníkem řízení v podstatě kdokoli. Odvolání, mnohdy opakovaná a v řadě případů čistě šikanózní, jsou tak dnes již samozřejmostí na všech stupních řízení. Například pro přezkum závazných stanovisek úřadů v rámci odvolání nejsou stanoveny žádné lhůty a není tak výjimkou, že se na stanovisko čeká dlouhé měsíce. Neúměrná délka povolovacího procesu nás podle údajů Světové banky řadí na 130. místo ze 190 zemí světa, někam na úroveň zemí jako je Papua Nová Guinea.

„Central Group je připraven spolupracovat se svazem především na poli stavební legislativy. Hledali jsme v tomto ohledu silného a apolitického partnera, který může bez ohledu na postranní zájmy nebo třeba koaliční partnery formulovat svůj názor a hledat skutečná řešení skutečných problémů,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. Pro Central Group byly prioritou při hledání partnerů pro prosazování zájmů v oblasti legislativy především dlouhodobé zkušenosti a dosažené pozitivní výsledky. Na rozdíl od velmi úzce zaměřených profesních organizací je Svaz podnikatelů ve stavebnictví respektovanou organizací, která má v oblasti připomínkování oborové legislativy své nezastupitelné místo a mnohaleté zkušenosti.

„Naším nejbližším cílem je podpora námi předložených připomínek k novele stavebního zákona, ale především pak tlak na ministerstvo pro místní rozvoj směrem k předložení nového stavebního zákona, který nebude stavební řízení zkracovat a zjednodušovat jen opticky, ale který přinese skutečně skokové zkrácení a zjednodušení povolovacího procesu,“ dodala Tomášková.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba