V roce 2016 jsme třídili rekordně, elektrokostlivce má doma stále 2/3 populace

V jaké části země třídíme elektro nejvíce?

Přesně 19 818 tun. Tolik nejčastěji starých mikrovlnek, mobilů, rychlovarných konvic, přímotopů, meteostanic nebo set-top boxů se v loňském roce vybralo napříč republikou. Tento recyklační úspěch se podařil především díky 2 877 červeným kontejnerům. Jak vyplývá z průzkumu neziskové společnosti ASEKOL, 81 % Čechů jejich existenci a snadné použití oceňuje, a právě díky červeným kontejnerům vysloužilou elektroniku aktivně třídí. Pořádně si došlápnout na paty evropským recyklačním velmocím navíc v tomto roce Čechům pomůže rozmístění dalších 700 „chytrých“ červených kontejnerů. Zabudované čidlo bude monitorovat míru naplněnosti a přivolá případný svoz.

Jak vyplývá z interních statistik ASEKOL, nejvíce vysloužilých elektrozařízení odevzdali v uplynulém roce již tradičně obyvatelé Středočeského kraje, a to 2 636 tun, což je o 445 tun více než v roce 2015. Pokud však vezmeme v potaz přepočet na obyvatele, pak pomyslné prvenství v rámci e-recyklace získává Pardubický kraj. Na jednoho obyvatele se vysbírá 2,34 kg. Nejaktivnějšími třídiči, a tedy „skokany roku“ ve sběru elektrozařízení jsou obyvatelé Karlovarského kraje. Zatímco v roce 2015 každý z nich do červeného kontejneru vhodil 1,5 kg elektrozařízení, v roce 2016 to byly již téměř 2 kilogramy (1,93 kg). Největší rezervy v třídění vysloužilé elektroniky naopak mají v Ústeckém kraji, kde se podařilo za loňský rok vytřídit v průměru pouze 1,44 kg na osobu. Nejnižší zaznamenaný nárůst pak statistiky neziskové společnosti ASEKOL zaznamenaly v Jihomoravském kraji. V roce 2016 se na osobu vybralo pouze o 20 g více než v roce předešlém – to odpovídá přibližně váze jedné tužkové baterie.

„Recyklace vysloužilých elektrozařízení prostřednictvím červených kontejnerů neustále roste. V roce 2016 je využilo o téměř 20 procent víc obyvatel Česka než v roce předchozím. Aktuálně tak aktivně třídí 81 % domácností – většinou minimálně dvakrát ročně, v návaznosti na pravidelné vyklízení starých věcí. Počítá se do toho samozřejmě i recyklace starých baterií, které zatím často stále ještě nesprávně končí v běžném odpadkovém koši,“ vysvětluje Martina Martinková, tisková mluvčí společnosti ASEKOL.

Z průzkumu veřejného mínění pro neziskovou organizaci ASEKOL taky vyplynulo, že 90 % českých domácností dobře zná koncept a fungování červených kontejnerů. Toto povědomí ale ještě není zárukou toho, že domácnosti drobné elektrospotřebiče skutečně třídí. Dvě třetiny dotazovaných domácností totiž přiznává, že její členové mají stále ve svých šuplících a krabicích zastrčených hluboko ve skříni své (elektro)kostlivce. Nejčastěji se jedná o nefunkční nebo staré mobilní telefony, rozbité fény, žehličky, příslušenství ke stolním počítačům v podobě myší a klávesnic, starší modely přehrávačů apod.

Dle odborných odhadů ASEKOL ale Češi stále odevzdají k recyklaci pouze přibližně 25 % drobné elektroniky. Tradičně nejaktivnější období z hlediska e-recyklace bývá u nás období vánočních svátků. V červených kontejnerech končí vysloužilé mobilní telefony, elektrické kartáčky na zuby, nefunkční holicí a depilační strojky, případně staré elektronické hračky. Za vysloužilou drobnou elektroniku určenou do červených kontejnerů se považují zařízení do velikosti 40 × 50 cm. Naopak velké spotřebiče a žárovky je vhodné dovést do sběrného dvora, protože vyžadují speciální zacházení. Vše o červených kontejnerech najdete na www. cervenekontejnery.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky