Nové bytové domy mají nejčastěji energetickou třídu B

Jana Brožková, 13.3.2017
Většina bytů, mezi nimž si může v hlavním městě zájemce vybrat, spadá do energetické třídy B, jak ukázal výzkum společnosti Trigema. Za posledních 5 let se přitom podle analýzy Trigemy zvýšil podíl energeticky úsporných bytů o více než 70 procent.

Průkaz energetické náročnosti třídy B má v současnosti v Praze téměř polovina všech nabízených bytových projektů. Bytové domy, které jsou z pohledu energetické náročnosti „Vyhovující“ a spadají tedy do třídy C, tvoří zhruba desetinu všech projektů. Mimořádně úsporných domů, které jsou označeny A, je však nyní na trhu pouze 1,3 procenta.

„Náš koncept Chytrého bydlení počítá s energetickou třídou B, která je žádána většinou kupujících, protože přináší efektivní poměr ceny a výsledného užitku,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Podíl energeticky úsporných bytů, tedy těch, co mají energetickou třídu A, B, nebo C neustále zvyšuje. Zatímco v roce 2012 jich bylo podle šetření Trigemy dohromady 6,4 procenta, o rok později to bylo již 8,4 procenta. Aktuálně je jich v nabídce 77 procent z celkových cca 4000 bytů, které jsou na trhu.

„Již od roku 2015 stavíme podle pravidel, která budou v Česku platné až od příštího roku. Důraz na energetickou náročnost budovy je jedním ze základních parametrů našeho konceptu Chytrého bydlení. Díky legislativním opatřením se situace v tomto ohledu postupně zlepšuje, ale stále není optimální. Energetická náročnost budov není totiž jen o výpočtech před zahájením stavby ale především o budoucím užívání,“ dodává Soural.

Průkaz energetické náročnosti slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy. Udává veškeré energie spotřebované při standardizovaném provozu budovy a podobně jako energetický štítek spotřebiče objekt řadí budovu do příslušné třídy energetické náročnosti. Tento štítek je od roku 2009 povinný pro všechny nově stavěné budovy, a to včetně rodinných domů, a dále pak pro rekonstrukce větších budov. Podle získaných hodnot se budovy dělí do sedmi kategorií, čili tříd energetické náročnosti:

·     A – mimořádně úsporná

·     B - úsporná

·     C – vyhovující

·     D -  nevyhovující 

·     E – nehospodárná

·     F – velmi nehospodárná

·     G – mimořádně nehospodárná

I přes informační povinnost poskytovat PENB zákazníkům je stále velmi obtížné u některých developerských projektů zjistit, do jaké energetické třídy jejich projekt spadá. Někteří jej dokonce vůbec neuvádí. Takových projektů je v současné chvíli na trhu 40 %, jak zjistila analýza Trigemy. Paradoxně se v této skupině nachází také některé prodávané projekty od vybraných renomovaných nízkoenergetických developerů.

Přehled bytových projektů v Praze podle Průkazu energ. náročnosti budov

PENB

Počet projektů

Dostupné byty

A

1,30 %

1,06 %

B

45,02 %

54,81 %

C

10,39 %

7,69 %

D

0,43 %

0,05 %

G

1,30 %

1,20 %

Neuvádí

41,13 %

35,13 %

Nízkoen. RD

0,43 %

0,05 %

Celkový součet

100,00 %

100,00 %

Zdroj: Trigema

Poznámka: Sloupec Dostupné byty uvádí aktuální počet prodejně dostupných bytů v projektech se zařazením dle PENB.

Aktuální analýza společnosti Trigema byla realizována na vzorku 231 projektů od 139 developerů působících v Praze. Studie byla provedena k termínu 1. března 2017.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba