Jarní počasí a delší večery si žádají pohodlné zahradní posezení

Mezi oblíbené materiály zahradního nábytku stále patří plast, ratan a dřevo Po dlouhé zimě pomalu přichází čas slunečného počasí s prodlužujícími se večery, které jsou den ode dne teplejší a příjemnější. Tento čas už mnozí z nás často tráví na čerstvém vzduchu na zahrádce se svou rodinou nebo přáteli. Ke zpříjemnění těchto chvilek, na které se celou zimu těšíme a jsou pro nás znamením odpočinku, je vždy zásadní si zvolit kvalitní zahradní nábytek, ve kterém si tyto hřejivé dny opravdu užijeme.

Před výběrem zahradního nábytku je dobré zvážit jeho umístění. Od toho se totiž odvíjí materiál, který je třeba zvolit. Kdo si plánuje nábytek postavit do zastřešeného prostoru, nemusí se bát přírodních materiálů, jako je ratan, banánový list, vodní hyacint nebo choulostivější dřevo. V tomto případě není potřeba se nijak omezovat. Naopak u otevřených prostor je dobré věnovat pozornost materiálu, který by měl vydržet jak přímý sluneční svit, tak i déšť.

Kromě toho je nutné počítat i s usazováním pylu a prachu na zahradní nábytek. V tomto případě je lepší se zaměřit na odolnější materiály, mezi které patří umělý ratan, kvalitní plastový nábytek, hliník a teakové dřevo

V dalším kroku je dobré promyslet, co od nového nábytku očekáváme. Jiný nábytek vybírá ten, kdo ho plánuje využívat k pravidelným obědům, snídaním nebo večeřím, a jiný volí ti, kteří u něj chtějí spíš jen relaxovat - třeba při čtení knihy. Pro pravidelné stolování je vhodné zvolit výšku a hloubku sedu, která odpovídá výšce stolu. To proto, aby se nikdo nemusel při jídle krčit a omezovat.

Pro dokonalé pohodlí je rozhodně dobré popřemýšlet nad příjemným sedacím materiálem. Dobrou volbou jsou textilní podsedáky, které zabrání nepříjemnému otlačení.

Mezi oblíbené materiály zahradního nábytku stále patří plast, ratan a dřevo. Každý z nich má své výhody i nevýhody, je tedy na osobních preferencích každého, co mu vyhovuje nejlépe.

Plast je častou volbou pro ty, kteří nechtějí za zahradní nábytek utratit větší částku. Navíc je snadno přenosný a nenáročný na údržbu. Stačí ho jen občas přetřít vlhkým hadrem. Málo kvalitní a levný plastový nábytek má ale krátkou životnost, je méně odolný vůči slunečnímu záření a často dochází k jeho lámání a praskání. I když historky o zlomené noze stolu nebo židle zaručeně pobaví, nikdo při nich určitě nechce být hlavním aktérem.

V posledních letech se velké oblibě těší zahradní nábytek z umělého ratanu. Na trhu je možné narazit na mnoho druhů ratanového nábytku, ne všechny ale musí být zaručeně kvalitní.

Důležité je proto věnovat pozornost jeho konstrukci. Pro venkovní použití je nejméně vhodná dřevěná konstrukce.  Takový nábytek je sice levný, ale jeho životnost je opravdu krátká. Železná konstrukce je sice lepší, ale také není ideální volbou. Nábytek může mít životnost tři až čtyři roky, ale rez se mu s největší pravděpodobností nevyhne. Lepší to je s ocelovou konstrukcí, ale je třeba myslet na to, aby tento nábytek byl chráněný před přímým deštěm. Nejvhodnější variantou je konstrukce z hliníku. Důležité je mít na paměti, že umělý ratan nemusí odolat nízkým teplotám, a tak se může přes zimu zkroutit nebo popraskat.

Velice oblíbený je dřevěný nábytek, přestože je náročnější na údržbu. Ten nejkvalitnější se vyrábí z exotických dřevin, nejčastěji z eukalyptu, severoamerického akátu, meranti a teaku.

Teakové dřevo je odolnější proti extrémním podmínkám a není problém ho nechat přes celou sezónu venku. Odolá přímému slunečnímu svitu, dešti, mrazu, plísním i hmyzu. Na druhou stranu tento typ dřeva potřebuje větší údržbu jako je lakování, voskování a moření.

A teď, když už máme vybráno, zbývá jen pozvat rodinu a přátele, usadit se společně do nového zahradního nábytku a užít si nezapomenutelnou atmosféru.

Zahradní nábytek v nabídce JENA – nábytek

Velkou výhodou níže uvedených sérií zahradního nábytku JENA je, že je možné je pořídit jednak v sestavě, nebo si vybrat jednotlivé kusy nábytku a poskládat si set podle sebe. Takže není problém si koupit z každého programu třeba jen křesílko nebo stoleček, nebo si naopak dokoupit více křesílek. 

Venkovní set Corfu II Fiesta od JENA – nábytek je další skvělou možností, jak vybavit zahradu kvalitním nábytkem. Set sestává ze dvou křesílek, dvou sedaček a prostorného stolu. Poskytuje tak spoustu prostoru pro celou rodinu, ale i přátele. Své využití najde při rodinné oslavě, víkendovém grilování s přáteli nebo třeba jen při večerním posezení u lahve vína. Sestava je vyrobena z plastu, který je odolný vůči UV záření a nepříznivým vnějším vlivům. Povrch je jednoduše omyvatelný.

Také Relax Set z řady Corfu od JENA – nábytek pomáhá se zařizováním zahrady. Sestava je vyrobena z plastu odolného vůči UV záření. Údržba je velice snadná, povrch nábytku je totiž omyvatelný. Tento set je zcela ideální variantou – nabízí nejen dostatek místa k sezení, ale také odkládací plochu.

O kvalitě závěsné houpačky z řady Barcelona od JENA – nábytek se nedá pochybovat. Je vyrobena z vysoce kvalitního materiálu, který svým stylem zapadne do každé zahrady. Je vyrobena z PE ratanu, neboli umělého ratanu. Zvolený materiál je vhodný pro celoroční venkovní využití. Je stálobarevný, odolný vůči UV záření, vodě, sněhu, mrazu i vysokým letním teplotám. Omyvatelný povrch je jen další výhodou.  

Pokud někdo upřednostňuje ratanový vzhled, moderní styl série zahradního nábytku Barcelona (stůl, křeslo, lehátko) ho zaručeně nezklame. Je vyroben z PE ratanu, neboli umělého ratanu. Výrobní materiál je vhodný pro celoroční venkovní využití. Zůstává stálobarevný a je odolný vůči UV záření, vodě, sněhu, mrazu i vysokým letním teplotám.

V zahradním programu Virginia je k dostání vysoce moderní křeslo, stůl, slunečník a polstrování. Křeslo má nastavitelnou opěrku zad - sklon opěráku si může každý nastavit dle vlastních potřeb a pro ještě větší pohodlí jej lze doplnit polstrováním. Moderní vzhled křesla doplňuje výplň ze zahradní textilie. Stůl je pak pro maximální praktičnost rozkládací. A pro případ velkého horka je součástí setu i slunečník. Další výhodou je možnost nábytek poskládat, díky tomu je pak snadno přenosný.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada