Jarní úklid řeší 29 % českých domácností, víte, kam s nebezpečným odpadem?

Příchod jara je pro většinu lidí spjatý s generálním úklidem domácností. Podle aktuálních studií se jím každý rok zabývá 72 % světové populace. V České republice jarní úklid pravidelně provádí 29 % domácností. Největší pozornost dle výzkumu lidé věnují úklidu ložnice a kuchyně. Mezi nejčastější činnosti pak patří mytí oken, čistění koberců a úklid skříní. Kromě toho se lidé hojně zbavují nepotřebných a nefunkčních věcí, čímž vzniká množství nebezpečného odpadu.

Jarní úklid probíhá v 29 % českých domácností, lidé častěji uklízí průběžně

Poslední studie American Cleaning Institutu z roku 2013 zjistila, že až 72 % lidí se věnuje jarnímu úklidu každý rok. Jednou za dva roky se do jarní očisty domácnosti pustí 5 % lidí, 4 % obyvatel pak jednou za pár let. Na jaře naopak nikdy neuklízí 12 % lidí. Také v České republice má jarní úklid své stoupence, avšak na rozdíl od západního světa se mu věnuje řádově méně lidí. Průzkum společnosti 3M z roku 2008 odhalil, že jarní úklid probíhá pouze v 29 % českých domácnostech. Více než polovina Čechů však svůj byt či dům uklízí průběžně po celý rok.

V rámci jarního úklidu prochází nejdůkladnější očistou v 76 % případech ložnice. U 73 % lidí je pak prioritou kuchyně, v 69 % domácnostech má přednost koupelna a u 69 % rodin se nejvíce uklízí obývací pokoj. Přihlédneme-li ke konkrétním činnostem, největší péči věnujeme ze 79 % oknům, záclonám a závěsům. Čištění koberců probíhá v 67 % domácností, péče o dřevěné podlahy zase v 55 % případech. Při jarním úklidu polovina lidí nezapomíná ani na praní ložního prádla, úklid psacích stolů v pracovně a čištění čalouněného nábytku. Klíčové jsou také šatní skříně, které na jaře důkladně uklízí 71 % lidí.

Pozor na nebezpečný odpad

Také třídění starého vybavení, vyhazování nepoužívaných věcí a zbavování se dalších přebytečností je součástí jarního úklidu. Lidé v tomto období nashromáždí velký objem odpadu, který však často končí na jedné hromadě u černých popelnic na komunální odpad. Ačkoliv v třídění běžných složek komunálního odpadu jako je papír, plast, sklo nebo např. nápojové kartony patří Česká republika mezi skupinu nejlepších zemí v Evropě, u netradičních odpadů si mnozí lidé stále nevědí rady.

Větší kusy nábytku, velkoobjemová zařízení a nebezpečný odpad typu plechovky od barev je žádoucí odvézt do sběrného dvora. Staré elektrospotřebiče, zářivky, baterie a akumulátory zase patří do zpětného odběru. „Nepoužívané elektro a baterie můžete odevzdat prodejcům, v rámci zelených projektů je také lze odnést do speciálních ekologických boxů nacházejících se ve firmách, školách nebo obcích. Lidé si dnes mohou rovněž v rámci projektu Buď líný objednat bezplatný odvoz přímo z domova, případně využít služby re:Balík,“ uvedl David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů a baterií. Elektroodpad je recyklovatelný, při větším úklidu domácnost průměrně vytřídí okolo 170 kg elektrozařízení a díky správnému zacházení lze zpětně získat až 98 % původních materiálů,” dodal Vandrovec.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky