Vinotéka vrací život rotundě z 11. století, stojí na jejích základech

Rubrika: Stavba
Jana Brožková (Bydlet.cz), 16.03.2017
Kruhový prostor rotundy znovu ožil V novostavbě na rušné brněnské ulici Vídeňská vznikl podnik, kde si daly vášnivé rande dobré víno s rockovou hudbou. Historickou duši má místo doslova ve svých základech a její přenesení do současného prostoru zajistil přední brněnský autorský Atelier Habina v čele s architekty Martinem Habinou a Tomášem Berkou.

Příběh vinotéky Rockwine začal, když zde během realizace developerského projektu stavbaři objevili pozůstatky ranně středověkého sídliště i se základy vzácné rotundy. „Hlavním podnětem byl pro nás nález základového zdiva rotundy z 11. století. Jde o klíčovou stopu paměti místa, kterou jsme se rozhodli maximálně zdůraznit. Kultivované uchopení tohoto tématu a samozřejmě zapojení další významové roviny, propojení kultury vína s rockovou hudbou, určili celou koncepci pojetí prostoru a interiéru,“ líčí začátek projektu architekt Martin Habina

Impuls místa zapůsobil, takže nadšení investora a nápad architektů nyní dovoluje návštěvníkům vinotéky obdivovat fragmenty jejího zdiva skrz prosklené části podlahy.

A nejde jen o zajímavý archeologický klenot. Kruhový půdorys sakrální stavby díky paralele s kulturou vína vtisknul celému interiéru charakter a stal se jeho primární inspirací.

Kruhový prostor rotundy znovu ožil - rezonuje ve tvaru prosklených podlahových vitrín, regálů i v elegantním levitujícím podhledu. Prosklená kruhová část podlahy, která odhaluje půdorys rotundy je přitom jedním z dominantních prvků interiéru.Ty nádherné obrovské pláty 4 vrstvého lepeného skla, které nám dnes umožňují obdivovat starobylé základy, vlastně jakási pochůzí vitrína, ty mě opravdu okouzlily. Samy si řekly o jednoduché řešení bez rámů či přechodových lišt. A občasné zaváhání před šlápnutím jakoby do "volného prostoru" je vyloženě příjemně pikantní, obzvláště, když trochu vína ochutnáte,“ popisuje Martin Habina.

Nálada interiéru vychází z harmonie přírodního drásaného dubu podlahy a nábytku vsazených do vínově rudého prostředí stěn a marmolea. Bílý akustický podhled a světelný hranol baru celý prostor harmonicky odlehčují.

Úkol architektů při oživování prostoru vinotéky přitom nebyl jednoduchý. „Věcí k řešení byla celá řada. Rotunda nás třeba dost škádlila ignorací plánované polohy nosných stěn bytového domu, ve kterém se vinotéka nachází. Museli jsme tedy v extrémně zatíženém přízemí řešit velkorozponové průvlaky. I otázka vlastního vizuálního zpřístupnění základů rotundy při zachování funkčních parametrů vinotéky nám dala zabrat. Také řešení akustiky v prostoru rockové vinotéky přímo pod bytovkou nebylo jednoduché. Ale byla to samozřejmě celkově nesmírně zajímavá profesionální výzva, které jsme nemohli odolat, takže nás vlastně velmi stimulovala. Klíčová byla také osvícená podpora ze strany našeho klienta. Ten má na zdaru akce hlavní podíl,“ zdůrazňuje Martin Habina.

O originální pojetí nezůstal ochuzen ani prostor sociálního zařízení vintéky, jehož stěny obložila pikantními keramickými mozaikami Ivetta Fendrichová. Dynamickou, přitom intimní atmosféru vinotéky dokreslují pak skvělé fotoreportáže z rockových koncertů od Miloše Hlaváčka.

Názory na článek  Vinotéka vrací život rotundě z 11. století, stojí na jejích základech
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie

Články Stavba