Oblohu v dubnu prozáří Lyridy a komety, králem planet je Jupiter

TNBiz, 4.4.2017

I přes to, že nočnímu pozorování vévodí komety, nejde o jediné zajímavosti, které se na noční obloze dějí. Už 3. dubna se dostal Měsíc do první čtvrti, podmínky pro pozorování se tak budou postupně horšit.

Měsíc se 11.dubna dostane do úplňku, nejideálnější podmínky pro pozorování noční oblohy tak spadají na začátek a konec měsíce. Nov připadá na 26.dubna.

Na úplném konci dubna už bude na ranní obloze nádherná Jitřenka a Měsíc zakryje hvězdu Aldebaran, což je nejjasnější hvězda souhvězdí Býka.

Milovníci pozorování noční oblohy by si rozhodně neměli nechat ujít meteorický roj Lyridy, který dosáhne svého maxima 22. dubna.

Po březnu, který byl pro pozorování komet velice vhodný, přichází neméně atraktivní podívaná i v dubnu. Na noční obloze skokově zjasněla kometa C/2017 Lovejoy. Československá kometa, která nabízí nejlepší pozorovací podmínky za posledních 200 let se dostává do svého maxima.

Kometa 41P/ Tuttle-Giacobini-Kresák je stále vysoko na obloze a v dubnu dosáhne svého maxima jasnosti (kolem 6 mag). Na začátku měsíce by na velmi temné obloze mohla být vidět pouhým okem, je ale vhodnější vyzbrojit se alespoň dalekohledem či triedrem. Od poloviny března je na obloze po celou noc a pohybuje se souhvězdími Velké medvědice, Draka a Herkula. Od 12. dubna začne kometa pomalu slábnout, protože se začne opět vzdalovat od Slunce.

Na obloze v souhvězdí Herkula lze také spatřit kometu C/2015 V2 Johnson. Ta je slabší, než 41P, k jejímu pozorování je tedy nutné využít silnějších přístrojů. I když se jedná o slabší kometu, určitě stojí za zkoušku si ji na noční obloze vyhledat.

Výrazně překvapila kometa C/2017 E4 Lovejoy, která nedávno nečekaně zjasnila, je viditelná docela vysoko na ranní obloze v Pegasovi. Kometa dosahuje jasnosti kolem 7 mag.

I když je u nás kometa C/2015 ER 61 PanSTARRS viditelná jen velmi nízko, rozhodně stojí za zmínku. Na noční obloze se nachází v souhvězdí Kozoroha a dosahuje jasnosti kolem 8,5 mag.

Noční obloha, co se planet týče, v dubnu patří jednoznačně Jupiteru, který se dostává do opozice se Sluncem a je viditelný po celou noc. Na konci měsíce zaujme také velmi jasná Venuše.

Merkur nabízí dobré pozorovací podmínky zhruba od poloviny března a ještě první týden v dubnu je šance na jeho spatření, potom jeho pozorovatelnost končí a 20.4. bude v dolní konjunkci se Sluncem, uvádí portál Klubu astronomů Liberecka.

Venuše se vynoří v druhé polovině měsíce na ranní obloze nízko nad východním obzorem. Bude ale velmi jasná, koncem měsíce dosáhne maximální viditelnosti.

Mars se bude nacházet večer nad západem a bude se pohybovat velmi pomalu. Astronomové ale upozorňují, že na teleskopické pozorování má velmi malý úhlový průměr.

Jupiter se 7.4. dostane do opozice se Sluncem a bude v dubnu pozorovatelný přes celou noc. Ohromná planeta dosáhne jasnosti až -2,5 mag.

Pomalu se zlepšují podmínky pro pozorování Saturnu, který je vidět ve druhé polovině noci. Uran je nepozorovatelný a Neptun jen ráno nízko nad obzorem.

V dubnu nás čeká pozorování meteorického roje Lyridy. První jarní roj sice nepatří mezi ty nejznámější, rozhodně ho lze ale považovat za velmi atraktivní. Jedná se o jeden z nejsnáze pozorovatelných rojů u nás.

Maximum roje připadá na 22. dubna, obvyklá frekvence je kolem 12 pomalých meteorů narážejících do zemské atmosféry rychlostí 49 kilometrů za sekundu, uvádí Česká astronomická společnost.

Meteory tohoto roje jsou velmi jasné, dosahují jasnosti hvězd ve Velkém voze, jejich pozorování je tak velmi snadné.

Mateřskou kometou roje je objekt C/1861 G1 Thatcher, což je kometa s dlouhou periodou oběhu. Roj je pojmenovaný podle souhvězdí Lyry, ze kterého zdánlivě vychází.
 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky