V pražských Košířích vzniká ojedinělý rezidenční komplex Sakura

Jana Brožková, 21.4.2017
Sakura v Košířích je rezidenční komplex Vlajkový projekt z portfolia developerské společnosti T.E Development Group, pod jehož architektonickým návrhem je podepsán britsko-český ateliér Jestico + Whiles, odstartuje výstavbu koncem jara. Na pozemku s panoramatickým výhledem na Prahu, který se nachází v těsném sousedství lesoparku Cibulka, vyroste bytový komplex s 64 bytovými jednotkami a třemi střešními vilami. Součástí projektu je také kavárna, obchody, podzemní parkoviště, dětské hřiště a řada zákoutí pro odpočinek a setkávání místních obyvatel. Dispozice se pohybují od 37 m2 v případě bytů 1+kk až po 260 m2 u střešních vil se čtyřmi ložnicemi.   

Ateliér Jestico + Whiles uspěl se svým návrhem Sakury v silné konkurenci. Do užšího výběru postoupilo ještě studio ADR, under-construction architects, Atelier Habina a Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Rozhodujícím důvodem, proč nakonec v soutěži zvítězil tým Jestico + Whiles, bylo unikátní pojetí projektu. To navozuje pocit bydlení v rodinném domě s velmi vzdušnými prostory a vlastní zahradou, přitom ale se všemi výhodami městského bytu. Tým architektů, vedený ředitelem české kanceláře Jestico + Whiles Seanem Cliftonem, navíc vytvořil ideální prostor pro navazování přátelských sousedských vztahů a budování místní komunity.

Ne náhodou nese rezidenční projekt Sakura název po okrasné japonské třešni. Tento růžově kvetoucí strom bude vysazen nejen na střešních terasách, ale také v přilehlém parku a soukromých zahradách. Architekti z Jestico + Whiles úzce spolupracují se zahradními architekty z ateliéru Flera: výsledkem je zeleň, která obíhá jako zahrada po obvodu každého patra a vytváří příjemnou clonu mezi soukromým prostorem bytů a exteriérem. Zelená fasáda z popínavých rostlin a bujná vegetace v rámci celého projektu nebude lahodit pouze oku, ale bude plnit také praktickou funkci. V létě budovu ochrání před přehříváním a v zimě naopak sníží náklady na její vytápění díky kvalitní izolaci.

Celkovou mozaiku dále dotvářejí použité materiály, které se nesou v přírodních tónech. Dřevěná okna, šedý beton na horizontálních površích či grafitový kov na zábradlích doplněný o zlatavou barvu obkladů spolu s všudypřítomnou zelení změkčují celkový objem konstrukce a dodávají jí lehkost.

„Při návrhu bydlení v projektu Sakura jsme se zaměřili na potřeby budoucích obyvatel, jejich životní styl a přidanou hodnotu, kterou jsme jim chtěli poskytnout. Převrátili jsme naruby tradiční koncept bytového domu ve smyslu uzavřených místností s minimálními balkony. Mezi stropní desky jsme v podstatě vložili samostatné ´domy´, které jsou po obvodě bohatě lemovány zelení. Tím jsme vytvořili bydlení navozující atmosféru rodinného domu, ovšem bez starostí s jeho provozem a údržbou,“ říká Sean Clifton, ředitel pražské kanceláře Jestico + Whiles.

„Jestico + Whiles jsme jako architekty pro náš vlajkový rezidenční projekt Sakura vybrali díky jejich bohatým zkušenostem s rezidenční výstavbou. Vzhledem k celkovému pojetí konceptu dávalo smysl vybrat místní ateliér, který má zkušenosti jak s velkými, tak menšími rezidenčními projekty,“ uvedl  Martin Hubinger, partner společnosti T.E Development Group. „Díky jedinečnému spojení prvků zahradní architektury s vytříbeným rezidenčním stylem i se zaujetím vznikla řada opravdu inovativních nápadů, které jsme se ve spolupráci s architekty snažili dovést k technické proveditelnosti,“ dodal Martin Hubinger.  

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba