Za oblíbenou mobilní hrou se skrývá podvodná aplikace, připravit vás může o tisíce

TNBiz, 21.4.2017

Chytrý telefon využívá v dnešní době téměř každý. Hry v něm patří mezi oblíbené aplikace. I když jsou některé zdarma, mohou se pěkně prodražit. Jednou z nich může být "exkluzívní doplněk" oblíbené hry.

Aplikace navenek působí jako rozšíření oblíbené mobilní hry. Ve skutečnosti ale uživatele po jejím stažení může připravit o několik tisíc korun.

Třeba pan Michal až při vyúčtování zjistil, že má kvůli podvodné aplikaci zaplatit o pět tisíc víc než obvykle. Škodlivý program do telefonu nejspíš stáhnul jeho syn.
 

Pan Michal ale není jediný, kdo si takovou aplikace stáhnul. Poškozených je v Česku už několik desítek - stažení takové aplikace je stálo od několika stovek do několika tisíců korun. A na první pohled se nedá poznat, že jde o podvodný program.

 

Infikovaná aplikace telefonuje na zpoplatněné telefonní číslo, aniž byste měli šanci to poznat. Autoři těchto podvodných programů často využívají jména populárních her - nyní to je Minecraft, v minulosti například Angry Birds.

Podle odborníků je základním preventivním opatřením stahování jen z důvěryhodných zdrojů nebo například pravidelná aktualizace softwaru. Pomáhá i antivirus.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky