Chytejte dešťovku, dostanete peníze! Stát rozdává miliony!

TNBiz, 27.4.2017


O peníze z dotačního programu Dešťovka můžete žádat od 29. května, elektronicky přes webové stránky projektu. Ministr životního prostředí Richard Brabec si od něj slibuje, že naučí lidi lépe hospodařit s vodou a využívat tu dešťovou hlavně v období sucha.

"Program by měl občany motivovat, aby chytali dešťovou vodu a tu pak využívali na zálivku zahrady nebo jako vodu užitkovou. Podpoříme pořízení zahradní nádrže, ale i systémy na recyklaci odpadní vody z mytí, sprchování a její opětovné použití například na splachování toalety," uvedl Brabec.

Podle Brabce je Česko dobře připraveno na povodně, ale ne na sucho. Jen v Praze se podle něj ročně při splachování vyplýtvá 12 miliard litrů pitné vody. To by přitom stačilo celé Evropě k pití na 5 dní.

Dotace mohou získat vlastníci i stavebníci všech domů - kromě rekreačních objektů. Využít je mohou ke třem typům projektů - zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulace dešťové vody pro splachování WC a zálivku, využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Výše dotace se pohybuje mezi 20 a 60 tisíci korun, záleží na pořízené technologii a velikosti pořízené nádrže. Maximálně však mohou státní peníze pokrýt polovinu nákladů. Dohromady ministerstvo v programu rozdělí 100 milionů korun.

Na nejjednodušší systém, tedy různé nádrže, budou moci lidé dostat 20 tisíc korun. Na systém, z něhož budou zalévat zahradu i splachovat záchod, získají 30 tisíc. Na komplexní systém k recyklaci vody zase 45 tisíc. K tomu vždy dostanete další peníze podle velikosti nádrže a systému.

Žádost podá zájemce elektronicky, poté ji doloží písemně na 13 krajských pracovištích. Do tří týdnů mu pak přijde odpověď, jestli má v žádosti všechno v pořádku, nebo je potřeba něco doplnit. Poté znovu do tří týdnů dostane případně žadatel peníze na účet. Více čtěte zde.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika