Zateplování domů: pomáhá Nová zelená úsporám, milionové dotace lze čerpat i jinde

Dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) na zateplení rodinných domů či tzv. kotlíkové dotace na výměnu zastaralých kotlů zná alespoň 7 Čechů z 10. O dalších šesti podobných pobídkách zaměřených na energetické úspory však slyšelo méně než 15 % lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR. I z těchto programů lze přitom čerpat miliardy korun na energeticky úsporné renovace budov, primárně na zateplování. K němu přistoupilo již 56 % obyvatel Česka a dalších 29 % ho plánuje v horizontu 5 – 10 let.

 

Nová zelená úsporám v povědomí Čechů stále vede

Průzkum zjišťoval, které z dotačních programů na renovaci budov Češi znají. Dle očekávání zvítězily populární národní programy NZÚ (73 %) a tzv. kotlíkové dotace (71 %). „Z NZÚ lze čerpat finance například na zateplení fasády či výměnu oken. Kromě rodinných domů rozšířilo Ministerstvo životního prostředí oblast podpory na bytové domy v Praze a nově také na novostavby bytových domů v pasivním standardu. Tyto změny nadále prospějí vysoké oblibě tohoto programu,“ komentuje Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS.

IROP výrazně zjednodušil podmínky čerpání

 Milionové dotace na zateplení domu

Programů na energeticky úsporné renovace je ale v Česku celkem osm, řízených třemi ministerstvy. A to už ví málokdo. Například program Panel 2013+, ze kterého lze čerpat peníze na zateplování panelových domů, zná jen 12 % dotázaných. Integrovaný regionální operační program (IROP), který lze použít na renovace bytových domů mimo Prahu, na tom není o moc lépe - zná ho jen 15 % Čechů.

„V IROPu je k dispozici celkem 17 miliard korun, o něž mohou požádat i bytové domy o několika málo bytech. Bohužel nízké povědomí odpovídá stavu čerpání tohoto programu, které trochu vázne,“ myslí si Zemene. V březnu přitom Ministerstvo pro místní rozvoj výrazně zjednodušilo podmínky jeho čerpání a vyplnění žádosti by tak měli zvládnout i menší žadatelé.

Obdobně jako IROP dopadl Operační program životní prostředí, o kterém někdy slyšelo také 15 % respondentů. Jeho součástí jsou přitom i tzv. kotlíkové dotace určené na výměnu starých kotlů. Na začátku dubna Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvu na energetické úspory stávajících veřejných budov, tedy například škol, nemocnic, úřadů, domovů s pečovatelskou službou, apod.

„Nově budou podporovány i dílčí realizace zateplení. Zejména menší obce a města určitě ocení, že vedle dotace mohou nově požádat o zvýhodněnou půjčku od Státního fondu životního prostředí ČR na pokrytí zbylých nákladů na renovaci budov. Své žádosti mohou vlastníci veřejných budov podávat až do konce září 2017,“ popisuje novinky v programu Zemene.

Výhody zateplení pociťuje 56 % Čechů, 64 % volí pěnový polystyren

Všechny zmiňované dotační programy lze použít na financování energeticky úsporných opatření v budovách. Nejčastějším takovým opatřením bývá zateplení objektů, ke kterému dle loňského průzkumu Sdružení EPS ČR přistoupilo již 56 % Čechů. Dalších 17 % si své obydlí zateplí do pěti let. Do 10 let plánuje pomocí zateplení ušetřit 12 % Čechů. Za nejlepší izolační materiál zvolily dvě třetiny dotázaných (64 %) pěnový polystyren.

O průzkumu

Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura IPSOS za pomocí online nástroje Instant Research v březnu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo 525 respondentů s reprezentativním zastoupením podle pohlaví, věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba