Dotace na dešťovku ve výši 100 milionů vyčerpány první den!

TNBiz, 30.5.2017

Ministerstvo životního prostředí očekávalo, že o dotace bude velký zájem. Sto milionů si ale žadatelé rozdělili během pouhého jednoho dne, což předčilo všechna očekávání. Už tři hodiny po spuštění programu obdrželo ministerstvo elektronické žádosti na polovinu vyhrazené částky.

"Dnes ve 13:45 hodin jsme příjem žádostí ukončili, celkem lidé podali 2 279 žádostí a dalších 3 260 žádostí za 74 437 251 korun zůstalo rozpracováno," hlásí ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP ČR) Petr Valdman.

Přijaty byly žádosti za 110 milionů korun, to proto, kdyby v některých přijatých byly neopravitelné chyby a bylo nutné je vyřadit. "Pokud by všechny žádosti byly přijatelné, budou podpořeny samozřejmě i ty nad původní alokaci," dodal Valdman.

"O přidání dalších peněz budeme jednat po vyhodnocení žádostí. Každopádně pracovníci SFŽP ČR jsou připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Celkem ministerstvo přijalo 2 279 žádostí. V systému zůstalo rozpracováno dalších 3 260 žádostí za 74 437 251 korun. Ministr Brabec slibuje, že pokud budou navýšeny prostředky, můžou si žádost podat i ti, kteří ji měli rozpracovanou v systému.

Nejvíce žádostí, celkem 588 z 27,7 milionů, přijaly ministerstvo a Státní fond životního prostředí od žadatelů z Prahy a Středočeského kraje, následovaly Jihomoravský kraj s 373 žádostmi za 17 milionů a Moravskoslezský kraj s 241 žádostmi za 12 a půl milionu.

Nejčastěji žádali občané o dotaci na systém pro zachytávání dešťové vody využitelné pro splachování WC a zalévání zahrady. Celkem přijalo ministerstvo 1 707 tokových žádostí za bezmála 79 milionů korun. O nejjednodušší systém na jímání dešťové vody na zalévání zahrady mohli žádat jen občané žijící v lokalitách, které trápí sucho.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy