Americká hypotéka může nahradit klasickou. Víte, s čím u neúčelového úvěru počítat?

REKLAMA       Inzerce, 12.6.2017

Není hypotéka jako hypotéka, proto pokud vám v bance neschválí žádost o klasický hypoteční úvěr na bydlení, pak zkuste zažádat o neúčelovou hypotéku známou jako americkou.

Omezení centrální banky zpřísňují poskytování hypoték, pokud jste tak na černé listině neúspěšných, nevzdávejte to tak rychle a zažádejte o americkou hypotéku. Tu ale stejně jako klasickou nesjednáte na 100 % hodnoty nemovitosti. V čem je tedy americký hypoteční úvěr lepší?

Americkou hypotéku sjednáte na cokoliv i na cestu kolem světa

Největší předností americké hypotéky je, že ji lze sjednat nejen na bydlení. Peníze můžete čerpat na cokoliv:

  • na pořízení automobilu
  • na studium v zahraničí
  • na cestu kolem světa
  • na vybavení domácnosti
  • na elektroniku.

Sumu, kterou vám banka přiklepne v rámci americké hypotéky, můžete využít na jakékoliv nemovité věci i movité. Díky tomu, že se jedná o neúčelový úvěr, nebude po vás banka vyžadovat doklady, účtenky a faktury, které by potvrzovaly účel vynaložených financí.

S úrokem 2 % u americké hypotéky nepočítejte

Americká hypotéka rozhodně není specifickým produktem, který by byl určen jen výběrovým klientům a který byste našli jen v některých bankách. V portfoliu ji má mnoho bank i nebankovních společností. Sjednat si lze americkou hypotéku například v mBank, ve Sberbank, v Raiffeisenbank, v Equa bank, v MONETA Money Bank, ve Wüstenrot, v České spořitelně nebo v Komerční bance.

Neúčelovost ale banky nedávají zadarmo. Klient si musí za hypotéku připlatit. Oproti klasickému úvěru na bydlení se nejnižší úrokové sazby nepohybují kolem 2 %, ale v rozmezí 3 % až 5 %. Konkrétní výše se samozřejmě odvíjí nejen od nabídky finanční instituce, ale především od bonity žadatele. Čím více se prokážete jako úvěruschopný, tím nižší úrok můžete získat.

Vyšší úrok není jedinou nevýhodou neúčelového úvěru

Jen vyšší úroková sazba není jediným negativem americké hypotéky. Žadatel musí počítat i s dalšími omezeními, a to s kratší dobou splatnosti a s možností půjčit si nižší sumu. Americká hypotéka je nejčastěji nabízena maximálně do výše 5 000 000 Kč, přičemž doba splatnosti není jako obvykle 30 let, ale nanejvýš 15 až 25 let.

Nezbytnou součástí výběru amerického úvěru je tak důkladné porovnání konkurenčních nabídek a propočítání úvěru. Umět si spočítat hypotéku je velmi důležité, jen tak se dozvíte, kolik vás půjčena suma bude ve výsledku stát. Není ale potřeba hledat vzorečky v učebnici finanční matematiky, v dnešní internetové době, si lze snadno a rychle spočítat, o kolik úvěr přeplatíte díky online kalkulačkám půjček.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika