Recepty vonící po másle: bylinkové máslo jako základ

Jana Brožková (Bydlet.cz), 16.06.2017
Připravte si bylinkové máslo

Připravte si doma jednoduchý recept na bylinkové máslo. Skvěle se hodí k pečeným a grilovaným masům, doplní brambory nebo dokáže ozvláštnit klasický chléb. Využijte bylinky, které doporučujeme v receptu, nebo takové, jaké máte nejraději. S výběrem másla vám pomohou loga kvality Klasa nebo Regionální potravina.

INGREDIENCE:

· 250 g změklého másla

· Lžička čerstvého tymiánu

· Lžička hladkolisté petrželky

· 1 stroužek česneku

· 6 lžic bílého vína

· Sůl, pepř

POSTUP:

1. Máslo nakrájejte na menší kusy a vložte do vyšší nádoby.

2. Přidejte víno, prolisovaný česnek, lístky tymiánu a nadrobno nasekanou petržel.

3. Do nádoby přidejte také sůl a pepř v množství podle vlastní chuti.

4. Vyšlehejte elektrickým šlehačem do hladké, nadýchané hmoty.

5. Hotové máslo rozprostřete na potravinovou folii a zabalte do úhledného válečku.

6. Bylinkové máslo uložte do lednice a nechte ztuhnout.

 

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců.

 

O značce „Regionální potravina“

Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z více než 400 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

 

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zeleno-bílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“, je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být

označeny jenom potraviny s původem v naší zemi.

Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

 

O značce „Ekologická produkce“

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

 

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

· Zaručené tradiční speciality (ZTS)

· Chráněné označením původu (CHOP)

· Chráněné zeměpisné označení (CHZO)


Názory na článek  Recepty vonící po másle: bylinkové máslo jako základ
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie

Články Recepty na víkend