Myslete na topení v létě, ušetříte po celý rok

Zkontrolujte v létě topení, ušetříte

Letní období nabízí ideální příležitost pro kontrolu, případně opravu topení, radiátorů apod. Zanedbaná údržba se Vám může vymstít vyššími náklady za energie, nesprávně pracující kotel může být mnohdy i životu nebezpečný. Jen perfektně udržovaná topná soustava zajistí nejekonomičtější provoz. Mnoho lidí však začne tyto problémy řešit, až ve chvíli, kdy potřebují zatopit.

Přinášíme 5 dobrých rad:

1) V létě otevřete topení na maximum

Mimo topnou sezónu je důležité mít všechny termostatické hlavice nastavené na maximum. To přispívá ke spolehlivému a dlouholetému fungování. Když se ventil mimo topnou sezónu na dlouhou dobu uzavře, zbytečně se namáhá pružina a může dojít k poškození. Pak je nutná jeho výměna.

2) Zkontrolujte radiátory

Pokud se ve vaší domácnosti skládá topná soustava z kotle a radiátorů, zkontrolujte nejprve je. Vizuálně se přesvědčte, že z nich nikde nekape voda apod. Pokud však radiátory používáte desítky let a nyní zjistíte, že je na nich rez a provlhlá místa na zemi, je nejspíše načase jejich výměna. Pokud se závada projeví u jednoho radiátoru, je pravděpodobné, že končí životnost všech.

3) Výměna

Je lépe předcházet havárii a vyměnit radiátory. Investice do úspornějšího systému vytápění vám navíc přinese nižší náklady na vytápění i v budoucnu. „Výměna starého článkového tělesa za nové, deskové, je velmi jednoduchá a rychlá“, uvedla Kateřina Knihová ze společnosti KORADO. Pokud měníte tělesa v celém bytě či domě a mají stejný výkon jako ta původní, nemělo by to dělat žádnou neplechu v otopném systému. Ale je dobré konzultovat výměnu např. s družstvem, SVJ či provozovatelem kotelny.

Nové moderní radiátory lze bez problému kombinovat se všemi zdroji tepla, včetně tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů.

4) Kotlíkové dotace

K výměně radiátorů či starých kotlů mohou pomoci i kotlíkové dotace. „Cílem dotačního programu je přispět ke zlepšení ovzduší a modernějším způsobem vytápění snížit i energetickou náročnost rodinných domů,“ doplnila Kateřina Knihová a dodává: „v praxi to vypadá tak, že žadatel musí zdokumentovat starý kotel a vybrat si nový ze závazného seznamu vedeného SFŽP, namontovat jej pak může pouze topenář či firma, která má profesionální kvalifikaci. V případě výměny starých radiátorů je možné zvolit otopné těleso RADIK KLASIK-R, které je upravené pro rychlou náhradu článkových litinových nebo ocelových radiátorů. Mezi uznatelné náklady patří také související stavební práce a projektová dokumentace.

5) Revize

Od roku 2011 je nutné nechat provést kontrolu používaného komína minimálně jednou ročně. Ideální je nechat prohlédnout komín hned, jakmile přestanete po zimě topit. Na případnou opravu tak získáte dostatek času, a nebudete muset nic narychlo řešit s podzimem, kdy vás už budou tlačit sychravé dny a nadcházející zima. Výsledkem každoroční kontroly komína musí být zpráva o kontrole.

Od konce roku 2016 musí mít každý spalovací zdroj na tuhá paliva o příkonu od 10 do 300 kW napojený na radiátory potvrzení o technickém stavu – revizi, která platí dva roky. Revize se vztahuje i na krbové vložky či kamna s teplovodním výměníkem a musí ji zajišťovat proškolení odborníci, tedy topenáři, kominíci. V případě nedodržení této povinnosti hrozí pokuta do výše až dvaceti tisíc korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry