Pražské letiště zvýšilo ostrahu: prohledávají i odbavená zavazadla

TNBiz, 4.7.2017

Asi nejvíce cestující trápí omezené množství přepravovaných tekutin. Toto omezení platí pro všechny, kteří odlétají ze zemí Evropské unie, nebo přes ně jen cestují. "Přes bezpečnostní kontrolu mohou cestující přenést maximální objem jeden litr, který musí být rozdělen do lahviček po 100 mililitrech,“ popsala pracovnice informační linky letiště Praha Soňa Vu Thi. Kromě nápojů spadá do zakázaných tekutin i kosmetika.

V převozu tekutin je ale i pár výjimek. "Omezení se netýká dětského jídla a léků. V případě přesnídávek a kašiček ale mohou pracovníci ostrahy požadovat po cestujícím, aby jídlo ochutnal a dokázal tak nezávadnost,“ přiblížila Vu Thi.

Bez výjimky platí zákaz převážení výbušnin, zápalných látek a zařízení, kterými je možné někoho vážně zranit nebo ohrozit bezpečnost letadla. Patří sem například munice, rozbušky, granáty, ohňostroje či dýmovnice. Dále také platí zákaz převozu střelné a palné zbraně, luků, harpun a praků. Předměty s ostrým hrotem jako jsou nože, nůžky, meče, holicí břitvy nebo sekyrka na palubu také nepatří.

Za zakázané jsou, vzhledem k povaze svého možného použití, považovány například i pouta, lepící pásky, struny všech typů a různé specifické nástroje. Zajímavé je, že v palubním zavazadlovém prostoru cestující většinou nenajde místo pro svůj hudební nástroj. Ty bývají většinou posílány do zavazadlového prostoru, nebo je možnost koupit svému hudebnímu miláčkovi vlastní sedadlo.

Nově zavedená ostraha umožňuje pracovníkům letiště otevřít i odbavený kufr a podrobit ho prohlídce. Toto opatření by nemělo ovlivnit délku bezpečnostní kontroly cestujícího. Letištní pracovník otevře kufr, získá stěry z jeho obsahu a vyhodnotí celkový stav. Celý proces trvá okolo deseti minut a probíhá bez přítomnosti cestujícího. "Pracovníci provádí kontroly namátkově. Kufr je pak označen páskou, podle které cestující pozná, že jeho kufr prošel kontrolou. Pracovníci jsou povinni uvést zavazadlo zpět do stejného stavu,“ uvedla Soňa Vu Thi. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky