Domácí žrouti energie: elektřinu kradou, i když nejste doma!

TNBiz, 10.7.2017

I o tisíce korun ročně můžete přijít, pokud necháváte domácí spotřebiče v pohotovostním režimu. A platí to i v době, kdy odjíždíte na dovolenou. Na televizi nemusí běžet žádný pořad, aby vám peníze mizely.

Třeba televize může být na první pohled vypnutá, dokud ale stále svítí ono červené světýlko, znamená to, že vám ustavičně a nenápadně odebírá elektřinu. A stejné pravidlo platí i pro set-top-box.

Podle propočtů můžete zanecháváním všech domácích spotřebičů v takzvaném stand-by režimu přijít zhruba o 1200 korun za rok. Nejvíce "žere" jednoznačně elektrický kotel, následují nejrůznější audio systémy, modemy a televizory. Kromě tiskáren lidé používají teřba i kávovary. Ty experti radí i vytahovat ze zásuvky.

Podle odborníků se vyplatí spotřebiče vypínat, i když jde člověk ráno do práce nebo večer spát. Na šetření ale myslí i sami výrobci elektrospotřebičů. Produkty se vyrábějí mnohem úspornější. Experti se snaží vymýšlet nejůrznější vychytávky, mnoho praček má třeba tu funkci, že se samy po vyprání vypnou - a to úplně.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky