Máte platný cestovní pas? Vydání na poslední chvíli stojí tisíce!

TNBiz, 12.7.2017

Bez dokladů vás do zahraničí nepustí, to je známá věc. Často nás ale vůbec nenapadne, že jeho platnost brzy končí. Potom se snadno může stát, že na poslední chvíli potřebujete vyřídit nový. Ideální je, když si občanku nebo pas zkontrolujete alespoň měsíc před dovolenou. Kratší doba znamená vyšší částku, kterou za jeho vydání zaplatíte.

Počínaje loňským rokem se totiž přestaly vyrábět pasy bez strojově čitelných biometrických údajů. Jelikož je i rychlopas těmito údaji označen, jeho vydání trvá nejméně 6 pracovních dní a vyjde na 4000 , děti na 2000 . Dospělým bude takový pas platit 10 let, dětem do 15 let pak 5 let. Na vydání pasu ve standardní lhůtě si počkáte 30 dní. Za jeho vydání zaplatí dospělí 600 , děti do 15 let 100 .

Podat žádost o vydání cestovního pasu a převzetí vyhotoveného cestovního pasu je možné na kterémkoli obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Při podávání žádosti máte možnost nechat si hotový cestovní pas poslat na jiný úřad. V takovém případě zaplatíte navíc správní poplatek ve výši 100 korun.To platí ale pouze tehdy, jestliže o pas žádáte ve standardní lhůtě, u rychlopasů to možné není.

Co musíte při žádosti o pas předložit

- doklady prokazující údaje zapisované do cestovního pasu (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, apod.), například občanský průkaz (u občanů, kteří nemají občanský průkaz, jiné doklady, např. rodný list nebo oddací list), doklad o státní občanství (doklad o státním občanství se vyžaduje při vydání prvního cestovního pasu občanovi, který nemá trvalý pobyt na území České republiky)

- doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana mladšího 15 let, například: rodný list nebo občanský průkaz rodiče, v němž je dítě mladší 15 let zapsáno

Žádost o vydání cestovního pasu nepodáváte na vyplněném úředním tiskopisu, pouze předložíte doklady potřebné k vydání cestovního pasu, např. občanský průkaz. Nepředkládáte fotografii, tu vám udělají na příslušném úřadě při podání žádosti. Sejmou vám také otisky prstů.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky