Plážová osuška je všestranná kamarádka na dovolenou

Velká osuška je všestranná

Léto přeje koupání, a to se zase neobejde bez ručníku. Nebo ještě lépe – bez velké osušky. Proč by vám neměla chybět? Známe pádných 5 důvodů, proč si pořídit plážovou osušku!

Kvalitní plážová osuška je multifunkční. Můžete na ni ulehnout, poslouží místo ručníku a hodí se také jako náhradní oblečení k vodě.

1. Velikost a dekor
Na měkké froté osušce se báječně leží. Vybírejte z různých velikostí; maxi osušky můžou být o rozměrech 104 x 180 cm, běžné osušky mají například 70 x 140 cm, pro malé děti se hodí osušky s kapucí nebo s průvlakem na hlavu jako pončo (60 x 140 cm). Najdete je v mnoha barevných provedeních, žádané jsou s vytkávaným plastickým vzorem. Aktuálním trendem na pláž jsou osušky vyrobené novými technologiemi, které zaručí, že jsou hebké, skvěle sají a zároveň se vejdou i do malé plážové tašky.

Náš tip: Osušky Juvel mají díky speciální technologii výroby s mokrou úpravou froté mimořádnou jemnost a vynikající savost, efekt různě vysokých smyček slibuje jemnou masáž, což ocení každá pokožka vystavená letnímu slunci.

2. Aby dobře sála
Komu by se chtělo ležet na mokré osušce? Při nákupu se tedy zajímejte i o její savost. Existuje mnoho faktorů, které tuto vlastnost ovlivňují. Obecně platí, že froté (neboli smyčková tkanina) je už ze své podstaty hřejivé a dobře savé. „Za špičkovou vstupní surovinu se považuje egyptská bavlna s dlouhými vlákny. Nejmodernější technologie výroby nám u plážových osušek umožňují dosáhnout nadýchaný vzhled, úžasně hebký omak a vysokou savost. Luxusní froté kolekce se pak vyrábějí ze speciální bezzákrutové příze,“ upřesňuje Šárka Nadrchalová ze společnosti Veba, českého výrobce bytového textilu.

Náš tip: Osuška Riviera má z jedné strany sametový velurový povrch, z druhé froté, které skvěle saje. Díky tomu je krásně hebká a zároveň odvádí vodu od těla. Materiál 100 % bavlna, stálobarevná, odolná vůči mořské vodě.

3. Stále v suchu

V posledních letech jsou žádané takzvané funkční výrobky. Pokud si chcete užít pocitu DRY in WET, tedy sucha ve vlhku, pak sáhněte po materiálu Prowell od českého výrobce Veba. Tento nový materiál kombinuje vlastnosti bavlny s výbornou savostí a polyesteru, který odvádí vlhkost od těla a předává ji bavlněné části, z níž se vlhkost odpařuje. ­Tak budete vy i vaše rodina stále v teple a suchu, i když od vody náhodou zavane studenější větřík. Díky menšímu objemu také zabere ve vašem kufru poloviční prostor než běžné froté osušky.

Náš tip: Z funkční tkaniny Prowell se vyrábí také župánky pro děti i dospělé, které lehce přeměníte na osušku.

4. Místo parea
Větší osuška rovněž představuje rychlé řešení, co si vzít na sebe, když plavky ještě neuschly a chcete si dojít na toaletu nebo pro občerstvení. Jednoduše ji kolem sebe omotáte a horní cíp přehnete, a rázem máte plážové šaty nebo sukni. Ovšem hodí se i pro silnější polovinu lidstva, která se nechce po pláži nebo v okolí bazénu „producírovat“ jen v plavkách.

 

Náš tip: Maxi osuška Water wafle pruhy kombinuje výhody vafle a froté. Z jedné strany se můžete otřít do mimořádně savého a měkkého froté, vaflová strana zase přidává ručníku masážní účinky.

5. Podle čeho vybírat

Kvalitní plážové osušky jsou vyrobené z jakostní česané příze, která vám zajistí příjemnou měkkost na dotek, savost a lehkost. Použití dlouhého vlákna při tkaní zase to, že osuška po několika praních nebude vypadat jako hadřík plný žmolků. Nezáleží tedy až tak na gramáži, jako na kvalitě materiálu. „Pokud chcete mít jistotu, že kupujete kvalitní výrobek i pro děti, hledejte na něm označení QZ. Certifikát Öko-Tex třídy I vám zase zaručí, že výrobek prošel tím nejnáročnějším testováním a je vhodný pro děti do 3 let,“ konstatuje odbornice z Veby. Také ukazatel teploty praní je důležitý. Kvalitní stálobarevné osušky, které vám zároveň zajistí hygienickou čistotu, by měly mít symbol 60 °C. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky