Užitečný pomocník v orientaci na trhu s tepelnými čerpadly – Evropská značka kvality Q

REKLAMA       Inzerce, 14.7.2017

Mezi tepelnými čerpadly prodávanými na trhu jsou propastné rozdíly, stejně jako mezi jejich prodejci. Při výběru tepelných čerpadel, resp. při zjišťování vhodnosti jednotlivých zařízení, je nutné brát v potaz hned několik parametrů, např. topný faktor, objem ohřáté vody / schopnost ohřívat vodu, cena instalace, náklady na servis apod. Bohužel, porovnání jednotlivých nabídek komplikují i samotní prodejci, kdy se ti nepoctiví z nich uchylují k praktikám, jako je komunikace ceny za nekompletní zařízení, úmyslné uvádění chybných parametrů či slibování věcí, které nemohou splnit.


Tepelné čerpadlo s Evropskou značkou kvality Q nenabízí jen kvalitní zpracování

Porovnat správně dvě čerpadla stejného typu (např. vzduch/vzduch) a odhadnout důvěryhodnost nabídky konkrétních prodejců, to je někdy oříšek i pro odborníky. Jak se v tom všem má ale orientovat „obyčejný“ člověk, který si pořizuje nový zdroj tepla jednou za několik desítek let?

Naštěstí i tepelná čerpadla mají své „štítky“ , tzv. Evropskou značku kvality Q. Pokud si koupíte tepelné čerpadlo s tímto štítkem, máte jistotu, že:

  • čerpadlo prošlo některou z akreditovaných kvalitních zkušeben
  • udávané parametry čerpadla jsou pravdivé
  • v České republice je servisní síťr
  • dodávka náhradních dílů pro dané čerpadlo je garantována na nejméně dalších 10 let

 

Seznam tepelných čerpadel s Evropskou značkou kvality Q najdete na stránkách Asociace pro využití tepelných čerpadel.


Jistota porovnávání jablek s jablky

Pokud budete porovnávat dvě čerpadla s Evropskou značkou kvality Q, máte jistotu, že porovnáváte kvalitní tepelná čerpadla a zároveň, že porovnáváte správné údaje! Na trhu s tepelnými čerpadly se bohužel najdou prodejci, kteří o parametrech nabízeného zboží lžou a také prodejci nabízející záruky, jichž nejsou schopni dostát.

Další informace o významu Evropské značky kvality Q a některých nestandardních situacích, ke kterým může u Evropské značky Q dojít, najdete na stránkách Abeceda-cerpadel.cz. Více informací o praktikách nekalých prodejců tepelných čerpadel a tipy, jak tyto praktiky odhalit, jsou Vám k dispozici v tomto článku na webu Ekoblog.cz.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika