Český ostrovní dům získal prestižní ocenění OSN

Jana Brožková, 18.7.2017
Před časem jsme Vás informovali o obrovském úspěchu, který zaznamenal projekt Český ostrovní dům, když se probojoval do finálové sedmičky kategorie soukromý sektor Cen SDGs. Tento celosvětový formát prestižního ocenění společensky nejprospěšnějších aktivit u nás organizuje Úřad vlády, centrum OSN v Praze, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Asociace společenské odpovědnosti. Český ostrovní dům zabývající se budoucím směřování stavitelství nakonec svou kategorii vyhrál a zaznamenal tak rok a půl po svém vzniku naprosto unikátní úspěch.

Historicky první Ceny SDGs se udělovaly v sobotu 27. května v rámci slavnostního večera, jímž v pražském Černínském paláci na Ministerstvu zahraničních věcí provázel Yemi A.D. Zakladatel projektu Český ostrovní dům Pavel Podruh dodává: „Já moc ty kravaťácké akce nemusím, ale tohle byla opravdu velká čest a zážitek. Celý den jsem vzpomínal, jak jsme před dvěma lety začínali a už ta nominace mi přišla neuvěřitelná. Vítězství patří hlavně celému našemu týmu.“ Ve svém projevu na pódiu poté za přítomnosti předních českých politiků, ředitelů korporátních gigantů a známých osobností kromě jiného řekl: „Náš projekt je jen malá ryba. Vy jste ti, kteří mohou učinit celospolečenské změny a měli byste své příležitosti co nejdříve využít. Svět Vás potřebuje více, než kdy jindy.

Ostrovní dům získal prestižní ocenění
Během večera také exkluzivně vystoupil a jednu z cen předal profesor Jeffrey Sachs, jeden z nejznámějších ekonomů světa, expert na udržitelný rozvoj a odborný poradce OSN. „S panem Sachsem naprosto souhlasím. V kostce mluvil o tom, že máme jen omezené množství přírodních zdrojů a je prostě logické hledat způsoby, jak pokračovat a úplně to tu nezruinovat. Tohle vůbec není ekologie, tohle je prostě selský rozum a přesně se nám trefil do záměru projektu Český ostrovní dům. Z toho jsem měl fakt radost.“ dodává Podruh a pokračuje: „Aby to ale nebyly jenom řeči, máme již od začátku tohoto roku v hale GWL Power u Prahy postaven prototypní systém moderního energetického systému pro široké spektrum užití v novostavbách, ale i existujících budovách. Ten systém potřebuje ještě obrovské množství práce, ale v roce 2018 ho již použijeme v našich dvou skutečných domech, které nebudou napojené na inženýrské sítě. Ten samý proces probíhá například u vodního hospodářství. Bez opravdových činů to prostě nejde a já věřím, že to zvládneme.

 Kromě Českého ostrovního domu zaznamenala úspěch například iniciativa Zachraň jídlo v kategorii veřejná sféra. Ta učí Čechy nevybírat ovoce a zeleninu podle pravítka, ale kupovat a zpracovávat i „křivé“ potraviny. Cenu odborné poroty získal za projekt Spolu až do konce Nadační fond Avast. Odborná porota ocenila, že projekt ve společnosti otevírá téma, které je v Česku stále spíše tabuizované. Nebojí se nahlas mluvit o umírání, a navíc se podílí na systémových změnách“, dodává Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba