Podle čeho vybírat nemovitost a jak ji financovat

REKLAMA       Inzerce, 16.7.2017

 

Touha mít svoji nemovitost je vlastní většině z vás, než se ale k takovému důležitému kroku definitivně rozhodnete, měli byste vše důkladně zvážit a zvolit to nejvhodnější řešení. V případě financování to platí dvojnásob. Na co určitě při výběru myslet?

Když jste na startu

Máte něco našetřeno, nebo jste se dostali k větší finanční částce pro dobrý start? V obou případech byste měli vše důkladně zvážit a provést kalkulaci. Rozmyslete si předem ideální výši splátky. Při vyšším vlastním vkladu bude banka při žádosti o úvěr postupovat mnohem vstřícněji, nicméně ne vždy je nutné a výhodné využívat v plné míře vlastní zdroje.

Maximální výše hypotéky je od dubna 2017 na základě doporučení ČNB stanovena na 90 % z odhadní ceny nemovitosti. Zároveň je nutné počítat s tím, že daň z nabytí nemovitosti v podobě 4 % hodnoty nemovitosti platí kupující.

Jakou nemovitost zvolit?

Volba nemovitosti je v první řadě ovlivněna vašimi možnostmi, požadavky a lokalitou. Novostavba bude sice vyhlížet atraktivně, vychází však poměrně draho. Zvažte i další dostupné varianty. Velmi zajímavé může být pořízení staršího domu či bytu a jeho postupná rekonstrukce dle vašich možností. Na základě vybrané nemovitosti vycházejte při přemýšlení nad celkovým rozpočtem. Vždy je lepší předpokládat, že budete potřebovat peníze na stěhování, drobné opravy a vybavení.

Výběr způsobu financování

Mezi běžné způsoby financování se řadí hypoteční úvěr, případně se můžete rozhodnout pro americkou hypotéku . Taktéž můžete požádat o překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Tento typ úvěru je konkurencí pro hypotéky bank a lze jej využít jak pro rekonstrukci, tak pro pořízení nemovitosti.

V čem se liší americká hypotéka od té standardní?

Americká hypotéka kombinuje klasický hypoteční úvěr a spotřebitelský úvěr. Hodí se především k zajištění větších výdajů. Její výhodou je fakt, že nemusíte dokládat, k jakému účelu budou prostředky využity. V praxi tak slouží nejčastěji ke koupi auta, umoření dluhů, nákupu družstevního bytu, nebo k rychlému finančnímu vypořádání v rodině. Abyste ji mohli čerpat, potřebujete vlastnit nemovitost, kterou jednoduše zastavíte. Její využití se tak nabízí například také při rekonstrukci nemovitosti. Výše poskytnuté částky se zpravidla pohybuje do 70 % hodnoty nemovitosti.

Objevte nejvýhodnější hypotéku

I když si poměrně jednoduše spočítáte, kolik jste schopni splácet a jak dlouho to bude trvat, vyplatí se vám vše spočítat v kalkulačce a objevit tak ty nejvýhodnější nabídky. Stačí zadat přibližnou pořizovací cenu nemovitosti, výši požadovaného úvěru, délku fixace a dobu, po kterou byste chtěli hypotéku splácet.

Výsledek uvidíte prakticky hned. Kromě zhodnocení výhodnosti se zobrazí i výpočet orientační měsíční splátky, úroková sazba a RPSN (roční procentní sazba nákladů). Objevit nejvýhodnější hypotéku a získat vysněné bydlení nemusí být až tak složité, jak se na první pohled zdá!

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika