Mimořádný stav na Zlínsku chce vyhlásit Jurečka kvůli prasečímu moru

TNBiz, 28.7.2017

Kvůli africkému moru prasat na Zlínsku bude zřejmě vyhlášen mimořádný stav. Hejtmana Čunka k tomu vyzval ministr zemědělství Jurečka. Zamořené území tak prý bude možné lépe chránit. V boji s prasaty nejspíš bude pomáhat i policie.

Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka se díky mimořádnému stavu bude moci do boje s nakaženými prasaty zapojit prakticky okamžitě více lidí a urychlí se schvalovací procesy.

Ministr zemědělství řekl, že se musí co nejdříve celá zamořená zóna oplotit elektrickými ohradníky, které bude s největší pravděpodobností hlídat policie. Vznikne tak uzavřené prostředí podobně jako například v areálu muničních skladů ve Vrběticích.

Mimořádný stav na Zlínsku vyhlásí hejtman s největší pravděpodobností v pondělí. Nicméně podle něj by to měla udělat vláda, která je ale podle jeho slov málo akceschopná. Zasedá až 21. srpna.

Veterináři evidují k dnešnímu dni 113 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy zatím prokázaly virus u 67 kusů. Myslivci zatím v oblasti s intenzivním odlovem na Moravě zastřelili 871 divočáků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy