Co musí splňovat venkovní svítidla

Inzerce, 7.8.2017

Venkovní svítidla musí splňovat platné normy, které vymezují vlastnosti, bez nichž se světla určená do exteriéru jednoduše neobejdou. Cílem normy přitom není ztěžovat vám život, ale naopak zajistit, že správným používáním vhodných venkovních světel prodloužíte jejich životnost a zároveň předejdete nebezpečí úrazu nebo poškození vašeho domu.

Kde všude využijete svítidla do exteriéru? Hodí se na fasádu domu, na terasu, do průčelí, ke garáži, k chodníku i na zahradu. Oproti svým interiérovým kolegům ale spadají do naprosto jiné skupiny, alespoň co se týče nároků na jejich technické vlastnosti.

Nejdůležitější vlastností, kterou musí venkovní svítidlo splňovat, je odolnost vůči vniknutí vody a prachu. Výši této odolnosti udává stupeň krytí označovaný jako IP. Nejčastěji se přitom setkáte se svítidly označenými IP 44 a IP 54.

Dalším důležitým aspektem je použitý materiál, konkrétně jeho odolnost a barevná stálost. Venkovní světlo by si totiž na rozdíl od toho interiérového mělo hravě poradit s nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Žádný zdroj, který by venkovní svítidla musela mít, není stanoven. Z hlediska dlouhodobé životnosti a často špatné přístupnosti osvětlení je ideální zvolit LED venkovní svítidla.

Po zkontrolování potřebných technických parametrů už je jen na vás, zda vyberete nástěnné svítidlo s pohybovým senzorem nebo reflektory na osvětlení chodníku a jezírka.

Zajímají vás další rady? Čtěte blog odborníků na kvalitní osvětlení.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba