Recepty s rajčaty: polévka z čerstvých rajčat

Recept na polévku z čerstvých rajčat

Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijme proto nyní voňavá a čerstvá rajčata, kterými se to na zahrádkách, balkonech a v obchodech jenom hemží. Pokud si je kupujete, navštivte raději vašeho oblíbeného farmáře, nebo si vybírejte ta, která mají některou ze značek kvality (např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ či Ekologická produkce ).

 Jejich poctivou péči ocení nejen váš organismus (díky vyššímu obsahu vitamínů aj.), ale i vaše chuťové pohárky. Vše důležité o rajčatech najdete na www.akademiekvality.cz. Jak můžete rajčata využít? Inspirujte se našimi jednoduchými recepty:


POLÉVKA Z ČERSTVÝCH RAJČAT

Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.

Ingredience:

· 1500 g rajčat

· 500 g řapíkatého celeru

· 1 l zeleninového vývaru

· 1 cibule

· 20 g másla

· Lžíce olivového oleje

· Svazek čerstvé bazalky

· Zakysaná smetana

· Sůl, pepř

Postup:

1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.

2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.

3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.

4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.

5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).

6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend