Zúžený pruh na dálnici: seznam aut, širších než 2,2 metru, která pruhem nesmí projíždět

TNBiz, 20.8.2017

Se zúženými pruhy na dálnicích a silnicích se čeští řidiči obzvlášť v létě setkávají poměrně často. Ne všichni ale vědí, že do nich smí vozy pouze o šířce do 2,2 metru včetně zpětných zrcátek! Pokud to víte a spoléháte na údaje o šířce v dokladech, i tady můžete narazit. Údaje jsou uvedené bez zrcátek.

České dálnice a silnice v létě procházejí rozsáhlou modernizací a řidiči se tak často setkávají s nejrůznějšími omezeními. Velký problém představují třeba zúžené pruhy, řidiči totiž často ignorují zákon, který průjezd v těchto pruzích vozům širším než je 2,2 metru výslovně zakazuje.

Hlavním důvodem nerespektování tohoto nařízení je podle mluvčího ÚAMK Petra Vomáčky zejména fakt, že řidiči často neznají šířku svého vozu. "Sesterský automotoklub ÖAMTC z Rakouska udělal podrobný průzkum mezi řidiči a ukázalo se, že 86 % všech dotázaných nezná šíři svého vozu," upozorňuje Vomáčka. Navíc je tu další problém. "Až 90 % všech motoristů neví, zda dopravní předpisy, a tedy i dopravní značky hovořící o maximální šíři vozidla, hovoří o daném rozměru bez, nebo se zpětnými zrcátky," dodává.

Galerie: GALERIE: Šířka vozidel podle značky


Šířka vozidel - tabulky - 2


Šířka vozidel - tabulky - 3


Šířka vozidel - tabulky - 4


Šířka vozidel - tabulky - 1

Je proto na místě říct, že možnost "B" je správně. Do zúženého pruhu smí pouze vozidla do 2,2 metru šířky včetně zrcátek. "Zúžené pruhy mohou mít 2,5, ale také 2,2 a dokonce v některých případech 2 metry. Na tato fakta je třeba brát zřetel a raději volit variantu – kam nevím, zda se vejdu, raději nejedu," varuje Vomáčka.

Pozor na údaje v technickém průkazu!

Mnoho lidí také často spoléhá na údaje uvedené v dokladech. I na to je ale třeba dát pozor. "Pokud máte za to, že je najdete ve velkém technickém průkazu automobilu, jste na omylu. Bohužel (překvapivě) je zde údaj bez zrcátek. Pomoci si můžete orientačním připočtením 20 centimetrů," říká Vomáčka.

Pro lepší orientaci vytvořil ÚAMK unikátní průzkum v zásadě všech vozidel běžně používaných na našem trhu, a tak si svoje auto můžete v tomto přehledu najít, a následně se přesně orientovat, kam "se vejdete", a kam ne. Podle ÖAMTC má 77 procent nových vozidel na trhu šíři přes dva metry (samozřejmě se zrcátky) a 29 procent přes 2,1 metru.

Zrádné předpisy

Ještě na jednu věc je třeba dát ale velký pozor. "Striktně podle předpisů sice můžeme například se Škodou Octavia jet v zúženém pruhu, který je označen jako maximálně 2,2 metru, ovšem předpisy zároveň hovoří o doporučeném bezpečnostním odstupu na každé straně čtvrt metru od okolních překážek, svodidel a ostatních vozidel," varuje mluvčí. V tomto případě je pak tedy otázkou, jak by se například zachovala konkrétní pojišťovna, která by mohla v případě havárie argumentovat nedodržením bezpečnostního doporučení.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky