Recepty s rajčaty: letní rajčatový salát s mátou

Výborná večeře i svačina

Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto geniálním a prostým receptem.

Ingredience:

• 1 salátová okurka

• 500 g rajčat

• 2ks červené cibule

• 1 svazek máty – větší množství

• šťáva z jednoho citrónu

• 2 lžíce olivového oleje

• 1/2 lžičky soli

Postup:

1. V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.

2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.

3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.

Rajčata dovezená z velkopěstíren z jižních států Evropy a ze severní Afriky nejsou často příliš chutná a navíc pěstitelé kvůli úspoře nákladů používají většinou pro ochranu rostlin chemii a pesticidy. „Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena,“ doplňuje Ing. Radovan Tůma.

Monika Zábojníková z družstva Čerstvě utrženo vysvětluje: „Naproti tomu tuzemská produkce je pod pečlivým dohledem kontrolních institucí ČR, jimiž jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Čeští pěstitelé navíc většinou při pěstování rajčat používají biologickou ochranu rostlin proti škůdcům. Nákupem místních surovin zároveň podpoříme rozvoj ekonomiky v zelinářských regionech ČR.“ 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend