Novinky od září: povinná školka, nové dotace i konec billboardů

TNBiz, 31.8.2017

Letní prázdniny končí a děti se vrací do školy. To ale není jediná změna, která nás v září čeká. S novým měsícem se mění celá řada zákonů a nařízení, děti musí například nově povinně do školky, začíná platit také diskutovaná inkluze. I letos se s příchodem školního roku mění jízdní řády MHD po celé republice.

Od září se zavádí povinná školní docházka, děti, které dosáhnou do začátku září pěti let, musí povinně navštěvovat mateřskou školu.

Rodiče tak mají povinnost přihlásit dítě k předškolní docházce, ale také musí dohlížet na to, že do školky dochází a jeho nepřítomnost omlouvat. Zákon a vyhláška ukládají pětidenní docházku s nejméně čtyřmi hodinami, už tak nebude možné dát dítě do školky například jen na dva dny.

Druhou možností je pak individuální vzdělávání, v rámci kterého rodiče dítě musí naučit vše, co se učí jeho vrstevníci. Každý čtvrtrok mají rodiče navíc povinnost nechat dítě přezkoušet ve spádové školce.

Individuální plán bylo nutné nahlásit tři měsíce před nástupem, rodiče, kteří chtěli své dítě učit doma, tak museli o plán žádat nejpozději do konce května.

Nejvíc kontroverzní změnou, kterou přinesla novela školského zákona, je bezesporu inkluze. To znamená, že děti s mentálním či tělesným postižením či sociální handicapem se budou vzdělávat společně s běžnými žáky.

Nová zelená úsporám a kotlíkové dotace na další straně.

Nová zelená úsporám přináší lidem od 4. září mimořádný dotační bonus až 40 tisíc korun pro ty, kteří zkombinují program s dotací na výměnu starého kotle.

Navíc se v NZÚ rozšiřuje nabídka dotací v oblasti solárních systémů, finanční podpora fotovoltaických elektráren dosáhne až 150 000 korun u větších systémů.

„Nově chceme motivovat všechny domácnosti, které dosud energeticky úsporná opatření svých nemovitostí a výměnu starého kotle odkládaly. Pokud zkombinují nákup kotle z 2. vlny kotlíkových dotací, která odstartuje ve většině krajů v září, a zateplení s podporou z programu Nová zelená úsporám, dostanou navrch bonus až 40 tisíc korun,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na co konkrétně se bonus vztahuje, upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad dotace administruje:Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotle na tuhá paliva za jiný úsporný zdroj tepla. Uplatnit nárok na bonus je možné nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může požádat letos na podzim o kotlíkovou dotaci a třeba na jaře příštího roku požádá na SFŽP ČR o dotaci na zateplení. Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak bonus za výměnu kotle.“

Během září také v jednotlivých krajích odstartuje druhé kolo koltíkových dotací. Kraje si v ní rozdělí 3,4 miliardy korun. Jako první začne zítra žádosti o nové zdroje vytápění v rámci druhé vlny přijímat Karlovarský kraj. Hned v závěsu 5. září začne žádosti přijímat i kraj Moravskoslezský.

Na nový zdroj tepla může domácnost získat až 127 500 .

Odtsranění billboardů od silnic

Odstranění reklamních poutačů nařizuje novela zákona z roku 2012. V pátek 1. září skončí přechodné pětileté období na odstranění billboardů. Celkem má podle novely zákona k 1. září od silnic zmizet na 3000 z celkem 25.000 poutačů v ČR.

Kvůli novele se na billboardech podél silnic objevily české vlajky, které překvapily mnoho řidičů. Provozovatelé se tak snaží vyhnout tomu, aby museli poutače bourat.

Tím, že stáhli reklamy a nahradili je nekomerčním motivem, se podle právního výkladu Svazu provozovatelů venkovní reklamy vyhnou povinnosti billboardy bourat, protože se změnil charakter ploch.

Kvůli zákazu billboardů u dálnic a silnic první třídy se už obrátila na Ústavní soud skupina 17 senátorů. Navrhla zrušit část novely zákona o pozemních komunikacích.

Expert na správní právo František Korbel řekl, že výklad zákona je nejednoznačný a navozuje otázky, zda není protiústavní.

Změny v MHD a na silnicích

Konec letních prázdnin přinese změny v jízdních řádech mnoha provozovatelů hromadné dopravy. Změny se chystají ve velkém množství měst i obcí.

Nebudou se měnit jen jízdní řády, skončí celá řada výluk a omezení, spoustu autobusů čeká změna trasy. Některé školní linky se musí přečíslovat.

Lidé by si tak po víkendu měli dát pozor na všechny změny a svou cestu dopředu naplánovat. Většina dopravců změny, které přijdou se začátkem září, již zveřejnila na svých internetových stránkách.

Skončí také mnoho výluk na silnicích, které vznikaly kvůli prázdninovým opravám. Například by měla skončit modernizace dálnice D1 v úseku mezi exitem 112 na Jihlavu a exitem 119 na Velký Beranov.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky