Češi se doma hádají kvůli pokojové teplotě

Více než polovina Čechů v létě trpí zhoršenou kvalitou spánku kvůli příliš vysoké teplotě v ložnici. Ta nejčastěji dosahuje 19 - 20 °C. Spánkový komfort má zhoršený 63 % Čechů, kteří nemají zateplený dům. Dvě třetiny populace se navíc doma kvůli teplotě v místnosti přou. Informace vyplývají z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR.

Odborníky doporučovanou ideální teplotu pro spaní se v ložnici nedaří držet pětině Čechů. Nejčastěji doporučenou teplotu překračujeme o 1 - 2 °C, čtyři procenta populace však mají teplotu v ložnici dokonce nad 22 °C. Tropická noc, kdy venkovní teplota přesahuje „dvacítku“, přitom letos přišla už v květnu. „Není překvapením, že nepohodlí při spaní pociťuje podle našeho srpnového průzkumu 55 % obyvatel. Příliš vysoká teplota přitom vadí nejen v noci, ale i ve dne. Je prokázáno, že se zvyšující se teplotou v místnostni klesá lidská výkonnost - při 27 °C v místnosti až na 70 %,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

A jak Češi noční horka řeší? Nejčastějším způsobem snížení teploty v ložnici je zastínění oken přes den a intenzivní větrání v noci. Praktikuje ho 36 % respondentů. Každý šestý poté používá ventilátor nebo klimatizaci, zatímco 18 % z nás problém horka v ložnici neřeší.

Jak řešíme velké teplo v bytě?

Nevhodná teplota v místnosti však může pro mnohé znamenat daleko větší problém, než jen špatné spaní. „Zajímalo nás, zda je teplota v domě pro lidi důležitá a zda se kvůli ní přou. Dvě třetiny populace ji skutečně mají jako zdroj sporu, 7 % ji dokonce uvedlo jako častý zdroj sporu,“ dodává s úsměvem Pavel Zemene.

Teplotní komfort díky zateplení

Spánkový komfort podle průzkumu ovlivňuje izolace budovy. Ti, kteří žijí v nezatepleném domě, totiž mají zhoršenou kvalitu spánku v 63 % případů. „Zateplení je známé hlavně jako prevence úniků tepla v zimě. Je třeba si ale uvědomit, že kvalitní izolace pomáhá udržovat nejen vyšší teplotu v zimě, ale také nižší během horkého léta,“ vysvětluje Pavel Zemene.

Výhody zateplení domu či bytu

Podle průzkumu zaznamenalo po zateplení 19 % respondentů zlepšení teploty uvnitř budovy v létě, zatímco 18 % z nich shrnulo hlavní výhodu zateplení jako všeobecné zlepšení teplotního komfortu. Tomu, že zateplení zmírní noční horka v ložnici, navíc věří dvě třetiny respondentů. „Hlavními výhodami zateplení jsou samozřejmě stále úspora energií a tím i peněz díky lepšímu uchování tepla v budově během zimních měsíců. Zateplení ale přináší i další pozitiva jako třeba snížení rizika vzniku plísní nebo tlumení venkovního hluku. To si začínáme stále více uvědomovat. Není tedy divu, že 53 % Čechů plánuje nejpozději do 10 let zateplit,“ uzavírá Pavel Zemene.

O průzkumu: Průzkum Sdružení EPS ČR realizovala agentura Data Collect v srpnu 2017. V on-line dotazníku odpovídalo 525 respondentů ve věku 18 až 64 let z celé České republiky.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky