Děti zpět ve škole? Pozor na vši!

Školní rok je opět tady, děti si toho budou mít po prázdninách ve škole hodně co vyprávět, a zatímco si budou špitat, mohou jim mezi hlavami putovat nepříjemní vetřelci, kterých se bojíme asi všichni – vši. Co dělat, když už je domů dítě donese? Hlavně nemít špatný pocit! – říká Jiří Pantůček, fytoterapeut, odborník na bylinky a majitel kosmetické firmy TOPVET, a doplňuje i další rady.

1) Nestyďte se

Má vaše dítě vši? Nestyďte se, radujte se! Jediné, o čem to vypovídá, je, že váš potomek je v kolektivu oblíbený a má kamarády! Veš totiž nelétá, takže se přesune na druhého člověka pouze tak, že mají lidé hlavy těsně u sebe. S hygienou to nemá vůbec co dělat. Vši si mezi čistým a špinavým rozhodně nevybírají. A nebojte, nejste v tom sami. Například v USA se ročně s tímto parazitem potýká až dvanáct milionů lidí.

2) Buďte všímaví

Nečekejte, až se objeví lísteček v notýsku či žákovské knížce. Pokud se vám zdá, že se dítě začíná škrábat na hlavě, ihned mu vlasy prohlédněte. Nemusí se ale ještě ani drbat, děti, které jsou napadené vší dětskou, bývají také nevyspalé , unavené a neklidné. „Vši se množí velmi rychle a navíc před sáním vstříknou do ranky sliny s vasodilatačními látkami , které mohou způsobit i alergickou reakci. Ranky se také mohou rozškrábáním zanítit a způsobit další infekce či ekzematické stavy, jejichž léčba může být poměrně nepříjemná,“ varuje Jiří Pantůček.

3) Vyberte správný přípravek

Se vší dětskou lidé bojují, co svět světem stojí. Nejstarším nálezem jsou její vajíčka nalezená ve zbytcích vlasů člověka, který žil před 9 000 lety. A od té doby se vším daří. Jejich výskyt se stále radikálně zvyšuje a vši jsou k běžným odvšivovacím přípravkům čím dál rezistentnější. „Běžné produkty navíc obsahují nejrůznější toxické látky, jako organofosfáty či insekticidy. Zkuste tedy tentokrát vsadit na přírodní preparáty. Fungují spolehlivě, bez toxických látek a není nutné mít je na hlavě příliš dlouho,“ říká Jiří Pantůček. Například bylinný přípravek Topvet Pedicap OL stačí natřít na suché vlasy pouze na 10 minut a po 10 dnech zopakovat. „Pedicap OL navíc vlasy nikterak nepoškodí, naopak je ještě vyživí, zvýší jejich kvalitu a zabrání například tvorbě lupů,“ dodává odborník.

4) Vyčesávejte

Po aplikaci kúry a umytí hlavy pročešte ještě postupně pramen po prameni všechny vlasy speciálním hustým hřebínkem, všiváčkem. Manuálně tím odstraníte jak mrtvé hnidy, tak larvy i dospělce.

5) Všechno vyperte

Mimo tělo člověka může veš přežít až 48 hodin. Všechny kúry jsou tudíž k ničemu, když večer dítě lehne do stejného povlečení jako včera. Dejte tedy vyprat všechno ložní prádlo, ručníky, plyšáky, ale i „roznošené“ bundy nebo mikiny. Tam všude se může nějaká ta zákeřná veška schovávat a čekat na svou příležitost. Perte na nejvyšší možnou teplotu, kterou daný typ oblečení unese. Byt lze sanovat i pouhou vaší nepřítomností. Pokud to jen trochu půjde, odjeďte někam třeba na víkend. Parazit bez příjmu potravy nepřežije.

6) Nechte věci v „karanténě

Stejně jako vysoké teploty nesnášejí vši ani ty extrémně nízké. Takže pokud nemůžete vyprat nějakou tu hračku nebo třeba cyklistickou helmu či vlněný svetr, zabalte je neprodyšně do igelitu a dejte na 48 hodin do mrazáku. Kolikrát stačí dát jen věci do pytle, utěsnit jej a nechat dostatečně dlouho v „karanténě“ – třeba někde v komoře.

7) Vyluxujte

Jsou místa, která by vás ani nenapadla, ale nějaká zmatená, vypadlá či vyčesaná veš se může schovávat i tam. Vyluxujte tedy i čalounění sedací soupravy, čelo postele či autosedačku.

Více tipů a doporučení ohledně bylinek a přírodní kosmetiky najdete na www.topvet.cz

•••
Co jste možná nevěděli aneb Vši ve starém Egyptě i na plátnech holandských mistrů:

• Odvšivovací hřebeny včetně popisů odvšivovacích prostředků jsou často mezi archeologickými nálezy v oblasti Středního východu, Egypta či antické oblasti.

• V okolí Mrtvého moře se odvšivovací hřebeny používaly již nejméně 3 500 let před naším letopočtem.

• Egyptský text ze 16. století před naším letopočtem popisuje odvšivovací prostředek připravovaný z mouky a datlí.

• Odvšivování je hlavním námětem asi 20 olejomaleb holandských mistrů ze 17. století.

• V Lisabonu 19. století bylo možné půjčit si za úplatu cvičené opice, jež zákazníkům vybíraly vši.

• Problematika vší se řeší na mnoha celosvětových kongresech. První mezinárodní kongres, jehož ústředním tématem byly vši, se konal v roce 1972 ve Washingtonu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky